francuska i italija ukazale na problem fiskalnih pravila evropske unije

Budžetski propisi EU štite vrednost evra

InvesticijeNovacSvetVesti

23.12.2021 18:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Budžetski propisi EU štite vrednost evra Budžetski propisi EU štite vrednost evra
Francuska i Italija smatraju da fiskalna pravila Evropske unije treba da omoguće širi prostor za ulaganja koja bi pomogla 27-članom bloku da postane “zeleniji“... Budžetski propisi EU štite vrednost evra

Francuska i Italija smatraju da fiskalna pravila Evropske unije treba da omoguće širi prostor za ulaganja koja bi pomogla 27-članom bloku da postane “zeleniji“ i samodovoljniji u svetu nakon pandemije.

Budžetski propisi EU štite vrednost evra tako što ograničavaju nivo budžetskih deficita i duga zemalja članica, a od kada su doneti, postali su sve složeniji i EU sada razmišlja kako da ih izmeni da bi bili primereniji uslovima nove ekonomske realnosti.

Glavni izazovi su kako smanjiti državni dug koji je narastao tokom pandemije, a da se ne uguši privredni rast, kako obezbediti podsticaje za ogromne investicije neophodne u borbi protiv klimatskih promena i kako stvoriti sigurnije dobavljačke lance, nakon što su globalne mere zatvaranja razotkrile njihovu krhkost.

„Nema sumnje da moramo da smanjimo nivo zaduženosti“, naveli su italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u zajedničkom autorskom tekstu za Finacial Times, prenosi Reuters.

Ali, kako dodaju, ne možemo očekivati da to bude putem povećanja poreza ili putem neodrživog smanjenja socijalne potrošnje, niti kroz neodrživo fiskalno prilagođavanje koje bi ugušilo rast.

Foto: Pexels.com

Dvojica lidera predlažu strategiju koja podrazumeva da se obuzda tekuća javna potrošnja kroz „racionalne“ strukturne reforme i kroz prilagođavanje fiskalnih pravila EU tako da ona ne sprečavaju realizaciju neophodnih ulaganja.

U fiskalnim propisima EU investicije sada nemaju nikakav poseban tretman, a Francuska i Španija su u septembru predložile da se iz obračunavanja budžetskog deficita izuzmu „zelena“ ulaganja, a eventualno i novac potrošen na digitalizaciju privrede.

Neke severne zemlje EU se ne slažu s tim, argumentujući svoje protivljenje time da je teško definisati šta bi sve obuhvatala ulaganja u borbu protiv klimatskih promena.

Francuska takođe smatra da bi EU trebalo bolje da obezbedi svoj ekonomski suverenitet preseljenjem proizvodnje nekih ključnih proizvoda u Evropu, jer se pokazalo da zatvaranje granica zbog Covida-19, koje je dovelo do prekida snabdevanja iz Kine, odakle stiže značajan deo evropskih farmaceutskih proizvoda i čipova – može imati razorne posledice.

„Treba da imamo više prostora za manevar i dovoljno sredstava za ključnu potrošnju za budućnost i da osiguramo naš suverenitet. Dug napravljen za finansiranje ovakvih investicija, koje neosporno doprinose blagostanju budućih generacija i dugoročnom rastu, treba da bude povlašćen u fiskalnim pravilima, budući da javna potrošnja ove vrste zapravo doprinosi održivosti duga na dugi rok“, napisali su Makron i Dragi u tekstu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...