Rast cena svih inputa primorao proizvođače na nepopularan potez

Poskupljenje u niškim pekarama samo približavanje ostatku Srbije

AgrobiznisBiznisPoslovanjeSrbijaVesti

23.12.2021 15:05 Autor: Stefan Petrović 0

Poskupljenje u niškim pekarama samo približavanje ostatku Srbije Poskupljenje u niškim pekarama samo približavanje ostatku Srbije
Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović najavio je pre nekoliko dana da će od Nove godine ponovo poskupeti pekarski proizvodi u tom gradu. „Od... Poskupljenje u niškim pekarama samo približavanje ostatku Srbije

Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović najavio je pre nekoliko dana da će od Nove godine ponovo poskupeti pekarski proizvodi u tom gradu.

„Od Nove godine planiramo da podignemo cenu bureka i peciva za 10 procenata, tako da će četvrt bureka sa sirom biti 130 dinara, a sa mesom 140 dinara”, rekao je Vukadinović za televiziju Zona plus.

Prema njegovim rečima, sa sadašnjim cenama pekari prave gubitke jer je brašno tip 500 na tržištu poskupelo sa 30 na 50 dinara, a brašno za burek sa 40 na 60 dinara.

Istog stava je i predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica koji u razgovoru za Biznis.rs kaže da je čitav jug Srbije, uključujući Niš, Vranje, Pirot i Prokuplje, imao niže cene pekarskih proizvoda u odnosu na ostatak Srbije u kojem su cene skočile zbog poskupljenja svih sirovina i drugog propratnog materijala. Kako navodi, odluka o poskupljenju doneta je da bi se Niš cenovno približio ostalim delovima Srbije.

“To su uradili da bi se na neki način približili cenama koje su bile značajno više duže vreme, a jug je jeftiniji pošto je siromašniji”, objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ovde se ne radi o nekoj vrsti globalnog poskupljenja, već o usklađivanju sa drugim krajevima države. Takođe, on dodaje da se poskupljenje ne odnosi na apsolutno sve proizvode, već samo na burek i nekoliko vrsta peciva. 

Prema njegovim rečima, dalja potencijalna poskupljenja pekarskih proizvoda zavisiće od kretanja cena na širem nivou. Tako će, ukoliko dođe do skoka cene pšenice, a samim tim i brašna, kao i ako poskupi struja, poskupljenje biti izvesno. Ipak, Pralica ne očekuje ovakav scenario.

Pecivo
Foto: Pixabay.com

„Naše su indicije da će cena pšenice padati u sledećem periodu jer je nerealno i neopravdano poskupela, a uz to nije u deficitu, već je to globalna politika moćnika koji su veštački podigli sve cene, a mi moramo da se usklađujemo sa svim berzama kao što je i u Budimpešti, i u Novom Sadu“, rekao je predsednik Unije pekara Srbije. 

Naš sagovornik podseća da ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje cena pekarskih proizvoda od kojeg je izuzetak samo hleb „sava“ čija je cena ograničena na 46 dinara, dok se ostale cene slobodno formiraju.

„Ne možete nikoga da naterate da prodaje svoje proizvode, da vodi tržišnu utakmicu, plaća sve namete, a da mu ograničite cene i da država nije u stanju da kompenzuje taj deo“, kaže Pralica i podseća da je to slučaj samo sa hlebom tipa „sava“ za koji brašno košta 30 dinara plus porez na dodatu vrednost (PDV).

Predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum iz Niša Jovan Jovanović u razgovoru za Biznis.rs ističe da oni realno sagledavaju situaciju i da proizvođačima nije ostalo ništa drugo nego da podignu cene svojih proizvoda. 

„Ako poskupljuju svi inputi, niko ne može da zaustavi i fiksira cene proizvoda na nekom nivou“, kaže on.

Odluku o zamrzavanju cene hleba, pak, ocenjuje kao političku i dodaje da je Vlada trebalo da da subvencije za brašno i ostale inpute koji ulaze u njegovu proizvodnju. 

Prema njegovim rečima, ovo poskupljenje će dovesti do smanjene kupovne moći građana zbog čega je njegovo udruženje načelno za to da ništa ne poskupi, ali sva poskupljenja povlače za sobom novi rast cena. 

Podsetimo, hleb i ostali proizvodi od brašna početkom novembra su u Nišu poskupeli za pet do deset dinara.

Inače Vlada Srbije donela je 30. novembra odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica na 60 dana, a na tom spisku našli su se šećer kristal, brašno T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso i ultra-pasterizovano (UHT) mleko sa 2,8 odsto mlečne masti. Pomenutom odlukom predviđeno je da proizvođači ne smeju da isporučuju namirnice u količinama manjim od proseka za prethodnih 12 meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...