Uredba o ograničenju cene stupila na snagu početkom novembra

Da li pekare naplaćuju hleb skuplje od 46 dinara?

NovacSrbijaVesti

25.11.2021 15:21 Autor: Stefan Petrović 2

Da li pekare naplaćuju hleb skuplje od 46 dinara? Da li pekare naplaćuju hleb skuplje od 46 dinara?
Dve nedelje nakon što je Vlada Srbije donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 za koji će maksimalna cena u... Da li pekare naplaćuju hleb skuplje od 46 dinara?

Dve nedelje nakon što je Vlada Srbije donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 za koji će maksimalna cena u narednih šest meseci biti 46 dinara, na društvenim mrežama se sve više govori o pokušajima pekara da je praktično „revidiraju“ uvođenjem novih stavki na račune koje izdaju potrošačima.

Tako je na fiskalnom računu koji je dobio kupac u jednoj subotičkoj pekari među stavkama bio naveden beli hleb od 500 grama po ceni od 45 dinara, što je u skladu sa zakonom. Međutim, druga stavka – koja je postala predmet opšte kritike korisnika društvenih mreža – bila je „usluga rezanja“ tog istog hleba koje u ovoj pekari očigledno košta 15 dinara.

Ovde se postavlja pitanje da li je sve urađeno po zakonu ili je cena sečenja hleba zapravo pokrivalica za poskupljenje uprkos zabrani, odnosno da li je potrošač prevaren?

Račun
Foto: Twitter/@BoraKonj

„Glavno pitanje je da li je potrošač u trenutku plaćanja bio obavešten da će usluga rezanja koštati 15 dinara, kao i da li u cenovniku postoji stavka rezanja sa pomenutom cenom. Ako su ova dva elementa ispunjena, njemu je račun naplaćen u skladu sa zakonom“, kaže u razgovoru za Biznis.rs predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić.

Ipak, on ističe da pošto nema dovoljno informacija o konkretnom slučaju ne može da pruži jasan i precizan odgovor.

Njegova pretpostavka je da, ukoliko se usluga rezanja našla na fiskalnom računu, da je ima i u cenovniku i da je stvar urađena na zakonit način.

Nikolić je dodao i da u nekim marketima postoje mašine za sečenje hleba koje koriste sami potrošači, kao i da je njihova usluga besplatna.

Podsetimo, prema Odluci Vlade Srbije učešće hleba od brašna T-500 u strukturi nabavke svih vrsta hleba svakog trgovca trebalo bi da bude najmanje 30 odsto, kako bi se onemogućilo izbegavanje primene ove uredbe.

  • GocaBG

    25.11.2021 #1 Author

    Sve pise na racunu,samo sto je prodavac trebao da kaze kupcu da se ta usluga naplacuje u pekari….

    Odgovori

  • Danijela

    25.11.2021 #2 Author

    Naravno da naplacuju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...