Godišnja konferencija za novinare u Moskvi

Gazprom nije kriv za cene gasa u Evropi, tvrdi Putin

SvetVesti

23.12.2021 16:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

Gazprom nije kriv za cene gasa u Evropi, tvrdi Putin Gazprom nije kriv za cene gasa u Evropi, tvrdi Putin
Gazprom nije kriv za rekordne cene gasa u Evropi i poziva Evropu da potpiše dugoročne ugovore sa ruskom gasnom kompanijom ako želi da obezbedi... Gazprom nije kriv za cene gasa u Evropi, tvrdi Putin

Gazprom nije kriv za rekordne cene gasa u Evropi i poziva Evropu da potpiše dugoročne ugovore sa ruskom gasnom kompanijom ako želi da obezbedi stabilne isporuke po fiksnim cenama, rekao je u četvrtak predsednik Rusije Vladimir Putin tokom redovne godišnje višesatne konferencije za medije.

„Sa dugoročnim ugovorima cene su tri, četiri, pa čak i sedam puta niže. Evropa se poslednjih godina okrenula kratkoročnim ugovorima koji daju više fleksibilnosti, ali zahtevaju kupovinu više gasa po tržišnim cenama. Vidim optužbe da Gazprom nije rezervisao dodatne kapacitete na relaciji Jamal-Evropa. To je zato što kupci nisu dali nikakve porudžbenice“, naveo je Putin, prenosi Moscow Times.

Konferenciji je prisustvovalo oko 500 domaćih i inostranih novinara, značajno manje nego ranijih godina, zbog rizika od zaraze korona virusom. Svi oni su morali da prođu kroz „tunel za dezinfekciju“ pri ulasku u salu, a takođe su morali da prođu tri testiranja na Covid-19 i da nose zaštitne maske.

Ruski predsednik je ponovio svoje protivljenje obaveznoj vakcinaciji i rekao da problem „apsolutno nije u političkoj volji“. On je istakao da se stanovništvu mora „s poštovanjem objasniti“ značaj vakcinacije, a za protivnike vakcine rekao je da su „nepošteni“.

„Zašto imamo visoku stopu mortaliteta?“, postavio je Putin retoričko pitanje. Visoka stopa smrtnosti od Covid-19 u Rusiji proizilazi iz loše pokrivenosti vakcinacijom, koja je na 59,4 odsto, u poređenju sa 90 do 95 procenata u susednim zemljama, izjavio je Putin, prenosi TASS. „To je odgovor“, naveo je on.

Novinari su pitali ruskog predsednika o uticaju inflacije koja se popela na 8,4 odsto, što je najviše u poslednjih šest godina. On je rekao da mu se ruski biznismeni svakodnevno žale na visoke kamate u Rusiji, ali da su više puta branili odluke centalne banke da ih povećava.

Foto: Tanjug/AP

„Možete se ljutiti na Centralnu banku zbog podizanja (kamatnih) stopa, kao što to čine predstavnici realne ekonomije, ne pred kamerama, već na sastancima sa mnom, ali ako to ne uradite (podignete kamate), biće kao u Turskoj“, rekao je predsednik Rusije.

Govoreći o uticaju pandemije korona virusa na rusku ekonomiju, Putin je naveo da se Rusija bolje oporavila od pandemije u poređenju sa mnogim razvijenim zemljama, navodeći da veruje da će realni prihodi porasti za 3,5 procenata. On je ocenio da su rastuća inflacija i demografska situacija glavni izazovi sa kojima se Rusija suočava.


O trenutnim tenzijama sa Zapadom, Putin je istakao da postupci njegove zemlje neće zavisiti od razgovora sa SAD (u januaru) o njegovim predloženim bezbednosnim garancijama, već od „bezuslovnog garantovanja bezbednosti Rusije“. Prema njegovim rečima, širenje NATO na istok je „neprihvatljivo“. On je rekao da su SAD „drsko lagale“ o „pet talasa širenja NATO na istok“.

  • SUNCOKRET

    27.4.2022 #1 Author

    Sa dugogodisnjim ugovorom cene su 3,4 pa i 7 puta niže. Ko normalan koji nije politički prinuđen ne bi prihvatio ovo?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...