Javna nabavka za izgradnju 62 kilometra Balkanskog toka

Bugarska objavila plan izgradnje gasovoda do Srbije

BiznisEUInfrastrukturaInvesticijeNovacSvetVesti

26.1.2021 08:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bugarska objavila plan izgradnje gasovoda do Srbije Bugarska objavila plan izgradnje gasovoda do Srbije
Bugarska Agencija za javne nabavke (PPA) objavila je plan izgradnje bugarske deonice gasovoda između Bugarske i Srbije, a firma naručilac je kompanija „Bulgartransgas“. Na... Bugarska objavila plan izgradnje gasovoda do Srbije

Bugarska Agencija za javne nabavke (PPA) objavila je plan izgradnje bugarske deonice gasovoda između Bugarske i Srbije, a firma naručilac je kompanija „Bulgartransgas“. Na sednici Veća ministara, izvršni direktor kompanije Vladimir Malinov saopštio je da će pokrenuti javnu nabavku opreme za pravljenje 62 kilometra duge bugarske deonice.

Određena je cena ugovora na 144 miliona leva (oko 73 miliona evra), prenosi Sputnik, pozivajući se na agenciju BTA. PPA je na svom sajtu objavila da bi potencijalne zainteresovane strane trebalo da imaju najmanje 35 miliona leva (oko 18 miliona evra) prometa u prethodne tri finansijske godine. Potrebno je i da su u prethodnih pet godina učestvovali u izgradnji, sanaciji ili remontu podzemnog cevovoda za prirodni gas, napravljenog od zavarenih čeličnih cevi.

Ponuđači bi trebao da izrade investicioni projekat za svaku fazu projekta, a firma kojoj bude dodeljen posao će morati da isporuči građevinski materijal i opremu, izvede građevinske radove i pusti gasovod u rad, preneo je Sputnik, pozivajući se na Tanjug.

Gasovod „Turski tok“, koji je pušten u rad 8. januara 2020. godine, postavljen je duž Crnog mora od Rusije do obale Turske, a zatim kopneni tranzitni krak ide do granica sa susednim zemljama. Iz Bugarske ulazi u Srbiju i dalje u EU. U sledećoj fazi, gas iz „Turskog toka“ treba da stigne do Mađarske i kasnije do Austrije. Propusni kapacitet gasovoda, čija je dužina 930 kilometara, iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Gasovod “Balkanski tok” kroz Srbiju otvoren je 1. januara ove godine u Gospođincima. Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice. Prva deonica je od bugarske granice do Ćuprije, pa potom od Ćuprije do Dunava, zatim od Dunava do Zrenjanina, dok je četvrta deonica od Gospođinaca do Subotice, prenela je agencija Anadolija.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...