predsednik privredne komore srbije o važnosti lakšeg prometa roba sa SAD

Čadež: Što pre produžiti preferencijalni status u trgovini sa Amerikom

SrbijaVesti

18.5.2021 21:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Čadež: Što pre produžiti preferencijalni status u trgovini sa Amerikom Čadež: Što pre produžiti preferencijalni status u trgovini sa Amerikom
Za privredu Srbije veoma je važno da što pre bude produžen preferencijalni status u trgovini sa Amerikom, da se postigne sporazum o izbegavanju dvostrukog... Čadež: Što pre produžiti preferencijalni status u trgovini sa Amerikom

Za privredu Srbije veoma je važno da što pre bude produžen preferencijalni status u trgovini sa Amerikom, da se postigne sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i da se privrednicima pojednostavi postupak dobijanja poslovnih viza za SAD, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na konferenciji Srpsko-američki trgovinski odnosi.

Čadež je istakao da je preferencijalni status u obostranom interesu privreda dve zemlje i može značajnije da utiče na bolje korišćenje potencijala i unapređenje robne razmene Srbije i SAD.

„To se u prethodnim godinama pokazalo kao dobro i bitno je da nastavimo, a treba što pre da postignemo i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što je važno i za naše i za američke privrednike“, istakao je Čadež, a saopštila PKS.

On je ukazao na veliko interesovanje srpskih privrednika za produženje preferencijalnog statusa, što potvrđuje i podatak o sve većoj iskorišćenosti preferencijala – u 2017. i 2018. iznosila je oko 48 odsto, u 2019. povećana je na 68, a u 2020. na čak 72 procenata.

Čadež je napomenuo da treba razgovarati o tome kako SAD može da olakša našim stručnjacima, inženjerima, i poslovnim ljudima brže i efikasnije dobijanje poslovnih viza, navodeći kao primer da zaposleni iz kompanije Roming Networks, jedne od najvećih srpskih IT kompanija i izvođača radova na 5G mreži posluju u SAD.

„U ukupnoj razmeni Srbije i SAD sve veći značaj dobija razmena usluga koja se približila milijardi dolara“, rekao je Čadež i dodao da poseban potencijal za dalje uvećanje razmene uslugama ima brzo rastući srpski IKT sektor, čije inovativne proizvode već koriste američke kompanije i institucije.

Predsednik Privredne komore Srbije je podsetio i na američku podršku inicijativi PKS i njenih članica za otvaranje Srpske kuće u Silikonskoj dolini, koja bi, kako je istakao, bila domaćin preduzetnicima i stručnjacima za tehnologije iz Srbije i sa Zapadnog Balkana i ojačala veze sa ovim globalnim tehnološkim habom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...