Najveći izazov globalna geopolitička nestabilnost

Čadež: U toku pregovori o 90 investicionih projekata sa očekivanih 19.500 radnih mesta

SrbijaVesti

11.1.2024 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Čadež: U toku pregovori o 90 investicionih projekata sa očekivanih 19.500 radnih mesta Čadež: U toku pregovori o 90 investicionih projekata sa očekivanih 19.500 radnih mesta
Domaće kompanije završile su 2023. godinu uspešno uprkos velikim geopolitičkim izazovima, a u 2024. je važno da se ekonomski rast nastavi, jer u naredne... Čadež: U toku pregovori o 90 investicionih projekata sa očekivanih 19.500 radnih mesta

Domaće kompanije završile su 2023. godinu uspešno uprkos velikim geopolitičkim izazovima, a u 2024. je važno da se ekonomski rast nastavi, jer u naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu Srbije koja može da postane konkurentnija od brojnih evropskih ekonomija, ocenio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež je gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da srpska privreda beleži značajan rast izvoza usluga, posebno u sferi IKT-a i da polako prelazimo iz ekonomije zasnovane na proizvodnji nisko tehnoloških komponenata i proizvoda na ekonomiju baziranu na znanju.

„Softver je naš najveći izvozni proizvod, veći od bilo kog poljoprivrednog proizvoda koji izvozimo“, naveo je Čadež i dodao da se proteklih godina rast u sektoru IKT-a kreće oko 30 odsto, saopštila je PKS.

Sumirajući 2023. godinu, istakao je da su realizovane ili da je započeta realizacija velikog broja investicija, i podsetio da su pregovori u toku za više od 90 domaćih i stranih investicionih projekata koji će, kako se očekuje, doneti oko 19.500 novih radnih mesta.

Čadež očekuje i značajan nastavak rasta u sektoru IKT-a, građevinarstva i infrastrukture, kao i turizma, ističući da će projekat EXPO 2027 biti dodatni zamajac celokupne privrede, kao što je promociji domaćeg i regionalnog turizma doprinela organizacija međunarodnog sajma vina Wine Vision by Open Balkan u Beogradu.

Govoreći o izgledima privrednog rasta u svetu i kod nas u 2024. godini, navodi ograničavajuće faktore i rizike, kao što su geopolitička nestabilnost u svetu izazvana ratovima, ali smatra da postoji i umereni optimizan u prevazilaženju ovih problema, posebno u odnosima velikih sila, SAD i Kine.

Kada je reč o regionalnim izazovima, ocenio je da je i dalje primetna nemoć EU da sagleda kako želi da Unija izgleda u decenijama pred nama, kako da odgovori na aktuelna globalna ali i dešavanja u regionu i integriše region u jedinstveno tržište.

„Upravo u stvaranju jedinstvenog regionalnog tržišta kroz različite inicijative, poput Otvorenog Balkana je odgovor na to kako da sve privrede zajedno postanu sposobnije, otpornije i veće, a sa ciljem da kompanije iz regiona postanu konkurentne na globalnom tržištu“, zaključio je Čadež i podsetio da od 1. januara Srbija predsedava CEFTA.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *