projekat usmeren na povezivanje malih proizvođača sa predstavnicima ugostiteljskih objekata, hotelima...

Predstavljeni potencijali organske proizvodnje u jugoistočnoj Srbiji

AgrobiznisBiznisSrbija

27.12.2023 18:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Predstavljeni potencijali organske proizvodnje u jugoistočnoj Srbiji Predstavljeni potencijali organske proizvodnje u jugoistočnoj Srbiji
Proizvođači organskih mlečnih i mesnih proizvoda iz jugoistočne Srbije predstavljeni su u sredu u Privrednoj komori Srbije u okviru projekta „ Podrška organskoj privredi... Predstavljeni potencijali organske proizvodnje u jugoistočnoj Srbiji

Proizvođači organskih mlečnih i mesnih proizvoda iz jugoistočne Srbije predstavljeni su u sredu u Privrednoj komori Srbije u okviru projekta „ Podrška organskoj privredi Jugoistočne Srbije“ , a sa ciljem promocije i većeg plasmana njihovih proizvoda na tržištu Srbije, saopštila je PKS.

Dimitrije Ivanović, rukovodilac Službe za organsku proizvodnju PKS ističe da proizvođačima organskih proizvoda znači promocija kao i pomoć u plasmanu i pronalaženju novih kanala prodaje.

„Upravo je ovaj projekat usmeren na povezivanje malih proizvođača sa predstavnicima ugostiteljskih objekata, hotelima i drugim maloprodajnim objektima“, objašnjava Ivanović.

Dr Mirela Tomaš Simin iz UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) ističe da je projekat podrške organskoj privredi usmeren, sa jedne strane na podršku zakonodavstvu u ovoj oblasti, a sa druge organskom stočarstvu jugoistočne Srbije.

„Jugoistočna Srbija je prepoznata zbog prirodnih karakteristika kao idealna za organsku proizvodnju. Ovaj region ima dosta proizvođača, nije zagađen, proizvodnja je već u skladu sa principima organske proizvodnja ali je nedostajala sertifikacija. U poslednje dve godine usmerili smo napore na edukaciju, kako bismo još više približili pojmove i tehnologiju organske proizvodnje kompanijama i gazdinstvima u ovom regionu, kako bi imali više prinose i manje troškove proizvodnje. Uspeli smo i da objedinimo proizvođače kako bi zajedno nastupali na tržištu“, rekla je Tomaš Simin.

Projekat „ Podrška organskoj privredi Jugoistočne Srbije“, realizovan je u saradnji Privredne komore Srbije, organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u projektu su učestvovala udruženja organskih stočara iz Pirota, Dimitrovgrada i Bele Palanke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...