slovenačka kompanija otvoriće svoje restorane u beogradu i novom sadu

Celjske mesnine planiraju da ostvare rast prodaje na srpskom tržištu

BiznisFirme u fokusuRegionU fokusuVesti

23.10.2021 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Celjske mesnine planiraju da ostvare rast prodaje na srpskom tržištu Celjske mesnine planiraju da ostvare rast prodaje na srpskom tržištu
Slovenačka mesna kompanija Celjske mesnine najavila je da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu. Pregovori oko preuzimanja... Celjske mesnine planiraju da ostvare rast prodaje na srpskom tržištu

Slovenačka mesna kompanija Celjske mesnine najavila je da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu. Pregovori oko preuzimanja nekih kompanija u Srbiji su u zastoju zbog korona virusa.

U Celjskim mesninama kažu da žele da ostvare rast prodaje na srpskom tržištu, prenosi Tanjug.

Direktor i vlasnik Celjske mesnine koja su u Srbiji prisutne s brendom “Z’dežele”, i predsednik udruženja GIZ Mesne industrije Slovenije Izidor Krivec, rekao je da se uvek zalaže da se kupuje domaće, pa tako i da u Srbiji domaća hrana bude na prvom mestu, ali da zbog svog kvaliteta i bezbednosti slovenačka hrana zaslužuje drugo mesto.

On je rekao da je cilj da proizvodi mesne industrije iz Slovenije, koji ispunjavaju najviše standarde Evropske unije, budu na tržištu Srbije puno više od dosadašnjih četiri odsto svežeg mesa i mikrokonfekcije odnosno 4,3 odsto prerađevina.

Istakao je da su proizvodi iz Slovenije daleko prihvatljiviji po pitanju bezbednost jer se prave od mesa u kome je prisustvo antibiotika na daleko manjem nivou nego kod zemalja većih izvoznika u Srbiju.

Udruženi slovenački proizvođači su uspeli da zaštite Kranjsku kobasicu u EU, pa su Celjske jedna od 13 sertifikovanih proizvođača po proverenoj recepturi i strogim uslovima kvaliteta, a ova kompanija konkuriše i pršutama Lokev s’ krasa i Kobjeglava.

Kako mesna industrija Slovenije 30 odsto svinja uzgaja u svojoj zemlji, a ostatak uveze pre svega iz Austrije, Krivec je istakao da se raduje približavanju Srbije EU što će olakšati kupovinu svinja iz naše zemje.

On je otkrio da su Celjske imala razgovore o preuzimanju nekih mesnih industrija u Srbiji, ali i da su odluke o takvim investicijama odložene usled pandemijske situacije.

CELJSKE MESNINE d.o.o.

Cesta v Trnovlje 17, 3000 Celje, Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
86.197.529,00 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Kako je naveo korona je smanjila prihod Celjske po pet odsto u svakoj godini, a ukupna poskupljenja sirovina i energije vodiće ka poskupljenjima proizvoda koji će, očekuju Krivec, biti između sedam i 15 odsto.

Celjske godišnje prodaju 13.000 tona svežeg mesa, 7.000 tona prerađevina od čega je 2.000 tona suhomesnatih proizvoda, i ostvaruju prodaju od 80 miliona evra.

Krivec je ohrabrio srpske kompanije iz mesne industrije da u procesu priključivanja EU iskoriste sredstva i nabave nove tehnologije koje će omogućiti dalji rast kvaliteta u Srbiji.

Direktor Celjskih u Srbiji Goran Mioković izneo je procenu da će na našem tržištu ove godine ostvariti prihod od 2,5 miliona evra, te da je u segmentu pršuta najjača u Srbiju, i najavio da je cilj rast prodaje od 15 do 20 odsto godišnje.

On je istakao da iz Celjskih u Srbiju stižu proizvodi koji ispunjavaju visoke EU standarde, kao i da još uvek nisu markom “Z’dežele” pokrili 2,5 miliona građana Srbije, što je čitava Slovenija.

Mioković je najavio da će Celjske do kraja 2022. godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu, koji će biti autentični, a omogućiće još jaču promociju.

Generalna sekretarka GIZ Mesne industrije Slovenije Ana Ahčin prednosti oznaka kvaliteta proizvoda dobijenih od EU objasnila je kroz primer kranjske kobasice čija je prodaja posle zaštite rasla 10 do 12 odsto godišnje.

Ona je istakla da sertifikacija po EU standardima obezbeđuje veću prepoznatljivost, konstantan kvalitet i bezbednost za stolom potrošača.

  • GocaBG

    23.10.2021 #1 Author

    Koliko loseg mesa i mesnih preradjevina kupujemo od nasih,verujem da ce se odlicno plasirati kod nas na trzistu,ljudi ipak zele kvalitetno meso kad kupuju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...