IMA ŠANSE DA CENA BAKRA OBORI REKORD, procenjuje Goldman Sachs

SvetVesti

3.12.2020 08:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

IMA ŠANSE DA CENA BAKRA OBORI REKORD, procenjuje  Goldman Sachs IMA ŠANSE DA CENA BAKRA OBORI REKORD, procenjuje  Goldman Sachs
Analitičari investicione banke Goldman Sachs procenjuju da bi cene bakra mogle uskoro „stati na crtu“ dosadašnjim rekordnim nivoima, jer tržište ovog metala, kako kažu,... IMA ŠANSE DA CENA BAKRA OBORI REKORD, procenjuje  Goldman Sachs

Analitičari investicione banke Goldman Sachs procenjuju da bi cene bakra mogle uskoro „stati na crtu“ dosadašnjim rekordnim nivoima, jer tržište ovog metala, kako kažu, u potpunosti prožima optimizam. Oni su povećali dvanaestomesečnu projekciju cene bakra na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, u odnosu na prethodnu procenu od 7.500 dolara.

Cene bakra skočile su ove nedelje na najvišu kotu od marta 2013, dostigavši 7.719 dolara po metričkoj toni nakon podataka o snažnijoj proizvodnoj aktivnosti u Kini i Južnoj Koreji od očekivane, prenosi Tanjug pozivajući se CNBC. Bakar, koji ima široku primenu u brojnim sektorim, od industrije električne energije do građevinarstva, ojačao je ove godine za više od 22 procenta.

Foto: Pixabay.com

„Sada je u toku potpuni uspon tržišta bakra, cene su porasle za 50 odsto u odnosu na najniže vrednosti u 2020. godinu, dostižući najviši nivo od 2017. Sadašnja jačina cena nije iracionalno odstupanje, na to gledamo kao na prvu fazu strukturno agresivnog tržišta bakra“, naveli su analitičari banke Goldman Sachs.

Banka sa Wall Streeta sada očekuje održivu, višu prosečnu cenu za 2021. i 2022. godinu. Cene bakra, prema njihovoj proceni, kretaće se u proseku oko 8.625 dolara u 2021, a u 2022. popeće se na prosečnih 9.175 dolara. Do sada najviša cena bakra zabeležena je 2011. godine kada je metrička tona koštala 10.170 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...