Vrednost fjučersa WTI nafte za jul porasla 0,2 odsto

Cena Brent nafte dostigla 121 dolar

SvetU fokusuVesti

8.6.2022 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cena Brent nafte dostigla 121 dolar Cena Brent nafte dostigla 121 dolar
Iako su se cene nafte u utorak održavale na nivou blizu 119 dolara zbog poboljšanih izgleda za potražnju iz Kine koji su neutralisali nagoveštaje... Cena Brent nafte dostigla 121 dolar

Iako su se cene nafte u utorak održavale na nivou blizu 119 dolara zbog poboljšanih izgleda za potražnju iz Kine koji su neutralisali nagoveštaje pojačanog snabdevanja Evrope ovim energentom iz Venecuele, na jutarnjem trgovanju ponovo beleže uzlazni trend.

Cena barela referentne Brent sirove nafte iznosi 121 dolar, dok se teksaška WTI nafta prodaje po ceni od 120,1 dolar po barelu, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Fjučersi na Brent naftu za avgust porasli su za 22 centa, ili 0,2 odsto, na 120,79 dolara po barelu, nakon što je trgovanje u utorak zatvoreno sa najvišom vrednošću zabeleženom još od 31. maja. Vrednost fjučersa WTI nafte za jul bila je 119,65 dolara po barelu, što predstavlja rast od 0,2 odsto, pošto je u utorak dostigla najviši nivo još od poravnanja 8. marta, piše Reuters.

Cene je na početku sedmice usporila vest da su Sjedinjene Američke Države italijanskoj kompaniji Eni i španskom energetskom preduzeću Repsol odobrile naplatu dugova od Venecuele u nafti, što bi značilo da bi od jula isporuke iz Srednje Amerike mogle da Evropi nadoknade deo izgubljenih ruskih barela, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Raspoloženje na tržištima nafte prigušio je i pad cena na evropskim tržištima deonica.

Ipak, analitičari procenjuju da cene nafte neće dugo biti stabilne, s obzirom na postepenu normalizaciju života u Pekingu i Šangaju nakon dva meseca strogih mera za suzbijanje korona virusa, što će značiti i pojačanu potražnju za naftom.

Podsticaj cenama daju ocene da prošlonedeljna odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+) o povećanju proizvodnje u julu i avgustu za 648.000 barela dnevno, 200.000 više nego što su planirali, neće rešiti problem slabog snabdevanja.

Odluka OPEC+ verovatno neće poboljšati globalni naftni bilans zato što članice teško mogu da realizuju planirano povećanje i zato što je ono skromnije od pada ruske proizvodnje, a neće rešiti ni problem nestašice naftnih derivata, rekli su analitičari.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte je odvojeno objavljeno da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u ponedeljak koštao 119,85 dolara, odnosno da je 2,7 dolara skuplji u odnosu na prethodni radni dan.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa realno što je mnogo, mnogo je…

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.6.2022 #2 Author

    Očekivano u ovakvoj situaciji… I mislim da neće ostati na trenutnoj ceni!

    Odgovori

  • MAJALG

    9.6.2022 #3 Author

    Ocekivan skok koji ce se nazalost nastaviti i ne vidi se kraj ovom haosu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...