dozvola evropskim kompanijama za izvoz iz venecuele donela optimizam

Cene nafte pale na 119 dolara po barelu

EUSvetVesti

7.6.2022 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene nafte pale na 119 dolara po barelu Cene nafte pale na 119 dolara po barelu
Cene nafte pale su prema 119 dolara, nakon vesti da su Sjedinjene Američke Države odobrile dvema evropskim kompanijama uvoz nafte iz Venecuele, kako bi... Cene nafte pale na 119 dolara po barelu

Cene nafte pale su prema 119 dolara, nakon vesti da su Sjedinjene Američke Države odobrile dvema evropskim kompanijama uvoz nafte iz Venecuele, kako bi se osiguralo snabdevanje Evrope u periodu smanjene kupovine ruske nafte.

Na londonskom tržištu cena barela pala je 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 119,2 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 54 centa nižoj ceni, od 118,33 dolara po barelu, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Jutros u 10:00 časova po srednjoevropskom vremenu, cena barela američke WTI nafte iznosila je 119 dolara, dok je severnomorski Brent na nivou 119,9 dolara, prema portalu OilPrice.

Trgovci su prošle sedmice pomno pratili redovni mesečni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o proizvodnoj politici. OPEC+ je odlučio da u julu i avgustu poveća proizvodnju 648.000 barela dnevno, otprilike 200.000 barela više nego što je planirano, kako bi se ublažio problem smanjenog snabdevanja.

Sve članice OPEC+ učestvovaće u povećanju, ali analitičari upozoravaju da mnoge nemaju dovoljno kapaciteta dok Rusiju opterećuju sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

„Budući da tek šačica članica OPEC+ ima slobodne kapacitete, očekujemo da će proizvodnja OPEC+ biti povećana oko 160.000 barela dnevno u julu i 170.000 barela dnevno u avgustu“, izračunali su analitičari JP Morgana.

Nafta je zato poskupela na kraju prošle nedelje, a u ponedeljak cenama je podršku pružila i odluka Saudijske Arabije o podizanju službene prodajne cene azijskim kupcima u julu za 2,1 dolara po barelu u odnosu na jun.

Na početku nedelje cene je zakočila informacija da su SAD italijanskom Eniju i španskom Repsolu odobrile uvoz manje količine venecuelanske nafte već u julu radi naplate duga.

SAD time žele da osiguraju snabdevanje Evrope naftom nakon odluke EU o zabrani uvoza ruskih barela koji se dopremaju brodovima.

Zbog verskog praznika u Austriji gde mu je sedište, OPEC nije objavio koliko je prošlog petka koštao barel referente korpe nafte njegovih članica. U četvrtak je koštao 114,62 dolara.

Tagovi
NAFTA VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...