POČETAK LETNJE SEZONE I PORAST POTROŠNJE GORIVA U SAD

Cena Brent nafte na rekordu od 71 dolar po barelu

SvetVesti

1.6.2021 17:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena Brent nafte na rekordu od 71 dolar po barelu Cena Brent nafte na rekordu od 71 dolar po barelu
Cene sirove nafte nastavile su u utorak prvog dana juna rast od ponedeljka dostigavši rekordne pandemijske vrednosti. Severnomorska nafta Brent prodavala se u utorak... Cena Brent nafte na rekordu od 71 dolar po barelu

Cene sirove nafte nastavile su u utorak prvog dana juna rast od ponedeljka dostigavši rekordne pandemijske vrednosti. Severnomorska nafta Brent prodavala se u utorak rano ujutro (CET) po ceni od 71 dolar po barelu, pre nego što se njena cena neznatno spustila, a zatim se ponovo popela iznad pomenute granice.

Vrednost američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) porasla je za oko tri odsto i previsila cenu od 68 dolara za barel. Poskupljenje nafte najavilo je početak letnje sezone vožnje u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte. Prvi dan juna doneo je rast očekivanja za povećanom potražnjom goriva, prenosi Reuters.

Rastu cena doprineli su i podaci iz Kine koji su pokazali da je fabrička aktivnost u maju rasla najbrže ove godine. Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je prošlog meseca na 52, što je najviši nivo od decembra i predstavlja povećanje za 0,1 odsto u odnosu na april. Kineska ekonomija zabeležila je rekordan rast u prvom kvartalu ove godine.

Foto: Youtube screenshot

Ipak, najveći uticaj na rast cena nafte ima povećanje potrošnje benzina u SAD usled nezvaničnog početka letnje sezone vožnje, dok je broj avionskih letova porastao na najviši nivo od marta prošle godine. Američka potražnja za benzinom porasla je za 6,8 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, i za 9,6 odsto više od proseka u prethodnih mesec dana. Prema podacima kompanije GasBuddy reč je o najvećoj potražnji od leta 2019. godine.

Analitičari ING Economics ocenili su da uprkos postojećoj zabrinutosti u vezi sa širenjem zaraze Covid-19 u Aziji, tržište ostaje usresređeno na porast potražnje u SAD i u delovima Evrope, prenosi Economic Times. Letnja sezona vožnje zvanično je započela posle praznika Dana sećanja (Memorial Day), a zalihe su niže od petogodišnjeg minimuma, što takođe stimuliše rast cena.

Eventualno uklanjanje sankcija Iranu u naftnom i još nekim sektorima, o čemu Vašington i Teheran intenzivno pregovaraju, moglo bi da rezultira ulaskom iranske nafte na tržište. Reč je o količini od oko 2,5 miliona barela dnevno, što bi ponovo moglo da dovede do prevelike ponude i, posledično, do pada cena na naftnom tržištu.

Izvor: EIA

Kao nepisano pravilo procenjuje se, kako navodi Oil Price, da se na svakih 10 dolara promene cene za barel sirove nafte, za 0,25 dolara menja i cena galona benzina u SAD. Na bazi iskustva cena nafte Brent od 90 do 95 dolara po barelu, izjednačava se sa oko tri dolara za galon (3,75 litara) benzina u SAD.

Budući da je trenutna cena za galon benzina u SAD oko tri dolara, što se smatra relativno visokom cenom i „zonom opasnosti“ za američke predsednike, proizilazi da bi dalje poskupljenje benzina bilo veoma štetno za popularnost aktuelne administracije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...