Dobre vesti iz kine pokrenule tržište "crnog zlata"

Cena Brent nafte vratila se na „nivo 70+“

BerzaNovacSvetVesti

25.8.2021 14:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena Brent nafte vratila se na „nivo 70+“ Cena Brent nafte vratila se na „nivo 70+“
Posle dva uzastopna dana u kojima su njene vrednosti rasle, cene sirove nafte stagnirale su u sredu do ranog popodneva (CET). Severnomorska nafta Brent... Cena Brent nafte vratila se na „nivo 70+“

Posle dva uzastopna dana u kojima su njene vrednosti rasle, cene sirove nafte stagnirale su u sredu do ranog popodneva (CET). Severnomorska nafta Brent zadržala se na oko 71 dolar po barelu, što je njen najviši nivo od 12. avgusta. Reč je o oktobarskim ugovorima.

Cene nafte značajno su porasle u ponedeljak i utorak, prekinuvši višednevni opadajući niz, nakon kojeg je Brent nafta završila sesiju u petak sa cenom od 65,18 dolara za barel, što je bilo najniže od aprila. Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je na 61,81 dolar po barelu, pre nego što se do srede vratila na više od 67 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Ključni razlog za povratak optimizma na tržište nafte je vest iz Kine da prvi put od jula nije bilo novoregistrovanih slučajeva zaraze korona virusom. Takođe, posle dve nedelje otvorena je luka Ningbo, koja je bila zatvorena zbog nekoliko slučajeva zaraze Covid-19 među osobljem. Sve to je ublažilo zabrinutost trgovaca da će pojava delta varijatne korona virusa u Kini smanjiti potražnju.

Američki naftni institut (API) izvestio je u utorak o smanjenju komercijalnih zaliha sirove nafte za 1,62 miliona barela za sedmicu koja se završila 20. avgusta. Iako je to manje od 2,36 miliona barela koliko su očekivali analitičari da će opasti zalihe, ovaj podatak nije prekinuo rast cena nafte od prethodnog dana.

Foto: Youtube screenshot


Istovremeno dok zalihe sirove nafte u SAD nastavljaju da opadaju, američka proizvodnja nafte porasla je drugu nedelju zaredom. Proizvodnja je dostigla 11,4 miliona barela dnevno, što je povećanje od 100.000 barela na dan.

Kada je reč o prognozama, analitičari banke Goldman Sachs ocenjuju da će cene nafte verovatno nastaviti da rastu, jer proizvođači ulažu premalo u nove projekte. Prema navodima Glodman Sachsa očekuje se da će se delta varijanta korona virusa „pokazati kao prolazan događaj“, kao i da će u poslednjem kvartalu tekuće godine cene nafte dostići 80 dolara po barelu, prenosi Barron’s.

Konsultantska kuća Price Futures Group Inc. takođe predviđa rast cena nafte, pre svega zbog pozitivnih događaja u Kini, koji bi mogli da budu nagoveštaj rasta potražnje. Novi talas pandemije Covid-19 prekinuo je trend rasta potražnje za derivatima nafte i pokrenuo spekulacije da bi zemlje OPEC+ mogle ponovo da razmotre svoj plan o povećanju proizvodnje. OPEC+ zasedaće 1. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...