Kineske vlasti praktikuju nultu toleranciju po registrovanju Covid-19 virusa

Treća svetska luka po prometu ostaje zatvorena šesti dan zaredom

SvetVesti

16.8.2021 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Treća svetska luka po prometu ostaje zatvorena šesti dan zaredom Treća svetska luka po prometu ostaje zatvorena šesti dan zaredom
Kineska kontejnerska luka Ningbo-Žušan, treća u svetu po prometu, ostala je delimično zatvorena šesti dan zaredom, usred velike zabrinutosti da li će ograničavanje njenog... Treća svetska luka po prometu ostaje zatvorena šesti dan zaredom

Kineska kontejnerska luka Ningbo-Žušan, treća u svetu po prometu, ostala je delimično zatvorena šesti dan zaredom, usred velike zabrinutosti da li će ograničavanje njenog rada dugoročno poremetiti trgovinu u regionu.

Luka nije objavila nikakva ažuriranja o svom radu od sredine prošle nedelje, kada je zaustavila sve dolazne i odlazne kontejnerske usluge na svom terminalu Mejšan, nakon što je jedan zaposlenik u njemu bio pozitivan na virus Covid-19. Konsultant GardaWorld je procenio da taj terminal čini oko 25 odsto kontejnerskog tereta kroz luku, a njena uprava je rekla da će preusmeriti brodove na druge terminale i prilagoditi radno vreme na drugim pristaništima.

Zaposleni u lučkom medijskom centru rekli su da nemaju nove informacije koje bi podelili kada su ih iz agencije Bloomberg kontaktirali. Od prvog slučaja zaraze u luci nisu prijavljene nove infekcije.

Tranportna kompanija Yang Ming Marine Transport upozorila je klijente na potencijalno „zagušenje drugih luka“ zbog delimičnog zatvaranja koje se nastavilo jutros, dok je kompanija Orient Overseas Container Line upozorila kupce da provere terminale pre nego što dogovore ulazak u Ningbo. Danski Maersk je još u petak objavio da ima jedan brod na čekanju na terminalu Mejšan, te da će svi njegovi brodovi izostavljati Ningbo do kraja avgusta.

Od kada je prošle godine stavila pod kontrolu epidemiju korona virusa u Vuhanu, Kina je pristupila nultoj toleranciji prema virusu Covid-19, preduzimajući stroge mere za čak i nakon pojedinačnih slučajeva, posebno na strateškim lokacijama poput luka.

Najnoviji poremećaj u luci usledio je približno mesec dana posle zatvaranja luke Jantijan u Šenženu krajem maja, nakon izbijanja epidemije među lučkim osobljem. Takođe, izaziva strah da bi se luke širom sveta uskoro mogle suočiti sa sličnim epidemijama s obzirom na širenje visoko zarazne varijante korona virusa, što potencijalno može dovesti do smetnji koje su prošle godine uticale na globalni transport.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...