Aktuelni ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe nakon 2024. godine

Cena gasa u porastu, hiljadu kubika za 1.170 dolara

SvetVesti

30.11.2021 13:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena gasa u porastu, hiljadu kubika za 1.170 dolara Cena gasa u porastu, hiljadu kubika za 1.170 dolara
Cena gasa u Evropi nastavila je uspon na trgovanju u utorak napredujući sa jutrošnjeg nivoa od 1.146 dolara na preko 1.170 dolara za hiljadu... Cena gasa u porastu, hiljadu kubika za 1.170 dolara

Cena gasa u Evropi nastavila je uspon na trgovanju u utorak napredujući sa jutrošnjeg nivoa od 1.146 dolara na preko 1.170 dolara za hiljadu kubnih metara, prvi put od 17. novembra, izvestio je TASS pozivajući se na podatke sa londonske ICE berze.

Cena gasnih fjučersa za isporuku u januaru skočila je na TTF čvorištu u Holandiji na skoro 1.174 dolara za 1.000 kubnih metara ili na 100 evra po MWh, po trenutnom kursu evra prema dolaru. U odnosu na zatvaranje trgovanja u ponedeljak, cena gasa u Evropi je porasla za oko sedam procenata, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbedio je prošle nedelje, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, da cena gasa za Srbiju ostane na nepromenjenom nivou od samo 270 dolara u narednih šest meseci.

Istovremeno, Reuters prenosi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao u utorak novinarima da pregovori s Ukrajinom o novom sporazumu o tranzitu gasa preko te zemlje zavise od potražnje za ruskim gasom u Evropi i dostupnosti kupaca.

Aktuleni ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe nakon 2024. godine.

Direktor ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz Jurij Vitrenko rekao je agenciji Reuters da posle tog datuma možda neće biti tranzita gasa iz Rusije preko te rute, jer se ne vode pregovori s Moskvom o produženju sporazuma.

Srbija se gasom snabdeva preko gasovoda Balkanski tok, koji predstavlja nastavak cevovoda Turski tok.

Tagovi
CENE GAS SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...