Posle razgovora dva predsednika u Sočiju

Cena ruskog gasa za Srbiju ostaje 270 dolara u narednih šest meseci

SrbijaSvetVesti

25.11.2021 16:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena ruskog gasa za Srbiju ostaje 270 dolara u narednih šest meseci Cena ruskog gasa za Srbiju ostaje 270 dolara u narednih šest meseci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci neće... Cena ruskog gasa za Srbiju ostaje 270 dolara u narednih šest meseci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci neće menjati, i da ostaje 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Vučić je za televiziju Pink rekao da je reč o „neverovatnoj ceni“ i dodao da je Srbija dobila i povećanje količine gasa u tih šest meseci. Predsednik Srbije je sa Putinom razgovarao i o dugoročnom ugovoru o nabavci gasa, ali je istakao da nema prava da govori o elementima dok taj dokument ne bude potpisan.

„Mogu samo dve stvari da kažem, predsednik Putin je rekao da ćemo biti zadovoljni. I drugo, elementi o kojima smo razgovarali govore nam da ćemo imati izuzetnu cenu i nakon tih šeset mesci. I cenu i povećanje obima“, dodao je Vučić.

Ruski predsednik je na početku susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju rekao da će Moskva i Beograd pronaći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora o isporukama gasa Srbiji.

„Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo odgovarajućim telima da posao dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje koje bi bilo prihvatljivo za naše srpske partnere“, najavio je Putin.

Govoreći o trgovini, ruski predsednik je rekao da će Moskva i Beograd do kraja 2021. godine ne samo prevazići pad trgovinske razmene prouzrokovan pandemijom, već će povećati obim međusobne razmene.

„Ako smo u 2020. godini, pandemijskoj godini imali pad trgovine, onda je ove godine ostvaren rast već preko 20 odsto, za samo devet meseci. To znači da ćemo ne samo prevazići recesiju iz 2020. godine, već ćemo takođe povećati obim trgovine“, poručio je Putin.

Ukazao je i na razvoj saradnje u vojnoj sferi. Podsetio je da dve zemlje redovno održavaju vežbe, razvijaju interakciju na liniji struktura vlasti, ministarstava odbrane i dva generalštaba. Prema Putinovoj oceni, „to je, nesumnjivo na dobrobit obe zemlje“.

Putin je rekao da Rusija očekuje da premijerka Srbije Ana Brnabić poseti Moskvu u decembru.

„Razvijamo odnose između vlada dveju zemalja. Očekujemo da će vaša premijerka doći u Moskvu u decembru“, rekao je , preneo je Tass.

Ruski predsednik je rekao da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim pravcima uprkos pandemiji korona virusa.

„Pred nama je obilje pitanja koja treba da razmotrimo. Ipak, uprkos izazovima koje je donela pandemija, veze dve zemlje ne samo da su održane, već su se razvile u svim pravcima“, istakao je Putin.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...