Vučić u četvrtak sa Putinom u Moskvi

Susret koji će odrediti cenu gasa u Srbiji

SrbijaSvetU fokusuVesti

24.11.2021 11:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Susret koji će odrediti cenu gasa u Srbiji Susret koji će odrediti cenu gasa u Srbiji
Centralna tema posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi u četvrtak 25. novembra biće razgovor o energetici, odnosno o ceni po kojoj će naša zemlja... Susret koji će odrediti cenu gasa u Srbiji

Centralna tema posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi u četvrtak 25. novembra biće razgovor o energetici, odnosno o ceni po kojoj će naša zemlja kupovati ruski gas nakon isteka važećeg ugovora krajem tekuće godine. Najavljujući razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Vučić je naveo da je cena gasa presudna za Srbiju.

„Ako imamo cenu od 300 dolara za 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou i ako dobijemo cenu od 500 dolara, koja je značajno bolja nego cena na berzi, to je direktno 600 miliona evra gubitka za našu zemlju na godišnjem nivou“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je naveo da bi to značilo indirektni gubitak od više milijardi evra, jer sa tom cenom Srbija ne bi mogla da privuče investitore. Istovremeno, operativni troškovi kompanija bili bi veći, što bi uticalo na inflaciju, a i dodatno bi povećalo cenu električne energije.

Vučić je rekao da je Srbiji ostalo 128 miliona kubnih metara gasa u rezervi i da se rezerve svakodnevno troše, jer je cena električne energije petostruko veća na berzi, a država namerava da zadrži nepromenjenu cenu gasa i struje do kraja grejne sezone.

Foto: Tanjug

Kako je prošle nedelje rekao Vučić, Srbija će tražiti od Rusije da joj isporučuje tri milijarde kubnih metara gasa godišnje tokom narednih 10 godina. On je podsetio da Srbija sada „kupuje gas za 270 dolara“ za 1.000 kubnih metara „po dugoročnom ugovoru“. Predsednik Srbije izrazio je nadu da će Putin pokazati razumevanje za cenu i obim isporuke gasa.

Ria Novosti navele su u oktobru da je ruska strana ponudila da se cena gasa izračunava po „naftnoj formuli“ 30 odsto, a da 70 odsto bude na bazi berzanske cene, što bi podiglo cenu na 790 dolara za 1.000 kubnih metara. Vučić je, kako se navodi, predložio obrnutu proporciju pri računanju cene, koja bi u tom slučaju bila 510 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Vučić je ranije ocenio da Srbija to ne može da plati prema predlogu Gazproma, podsećajući da trenutno plaća gas po naftnoj formuli 100 odsto, pa je zbog toga zatražio susret sa Putinom. Predsednik Srbije je rekao da će da zamoli Putina da omogući produžetak naftne formule do kraja grejne sezone, a onda da pokuša da nam Rusi daju u odnosu od 75-25.

Cena gasa ponovo viša od 1.080 dolara

Cena gasa u Evropi u sredu je ponovo porasla iznad 1.080 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima s londonske ICE berze. Cena gasnih fjučersa za isporuke u decembru ugovarana je na holandskom TTF čvorištu po 1.082 dolara za 1.000 kubnih metara, što je 93 evra za MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass. Ukupan rast cene gasa u Evropi u odnosu na zatvaranje trgovanja u utorak je dva procenta.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je ranije ovog meseca da Srbija može da očekuje da će nakon razgovora Vučića i Putina, cena gasa biti povoljnija od 450 dolara za 1.000 kubnih metara. Balkanski tok kao glavni izvor snabdevanja Srbije gasom ima kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara godišnje.

Prema rečima otpravnika poslova ambasade Srbije u Rusiji, Slavoljuba Carića, saradnja dve zemlje u energetskom sektoru je na najvišem nivou, što Srbija „očekuje i u budućnosti“, prenose RIA Novosti. On je napomenuo da srpska strana „imajući u vidu bratske i prijateljske odnose dve zemlje i dva naroda“, očekuje od ove posete „pozitivne rezultate, jačanje i nastavak saradnje u nizu oblasti“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...