opala i prerada u kineskim rafinerijama

Cena nafte na međunarodnim tržištima porasla prema 101 dolar

BiznisNovacSvetVesti

16.7.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Cena nafte na međunarodnim tržištima porasla prema 101 dolar Cena nafte na međunarodnim tržištima porasla prema 101 dolar
Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 101 dolar nakon izjave američkog zvaničnika da se ne očekuje brzo povećanje saudijske proizvodnje i nagoveštaja... Cena nafte na međunarodnim tržištima porasla prema 101 dolar

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 101 dolar nakon izjave američkog zvaničnika da se ne očekuje brzo povećanje saudijske proizvodnje i nagoveštaja blažeg podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu u petak je cena barela za isporuke u septembru nakon podne bila viša 1,77 dolara nego na zatvaranju u četvrtak i iznosila je 100,87 dolara, prenosi Mina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,32 dolara višoj ceni, od 97,1 dolara.

Trgovci su se fokusirali na izjave zagovornika stroge monetarne politike u američkoj centralnoj banci, Federalnim rezervama (FED) da će na sednici tražiti podizanje kamatnih stopa za tri četvrtine postotnog boda, a ne za puni postotni bod, kao što se očekivalo nakon skoka stope inflacije u junu.

Američko ministarstvo rada izvestilo je da je stopa inflacije u junu porasla na 9,1 odsto, najviši nivo u nešto više od 40 godina.

Strah od „agresivnog“ podizanja kamatnih stropa u SAD-u spustio je ove sedmice cene nafte ispod 100 dolara jer viši troškovi zaduživanja znače slabiju ekonomsku aktivnost, a time i slabiju potražnju za energentima.

Na tržištu pažljivo prate i posetu američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Bliskom istoku.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) već su aktivirale gotovo sve rezervne kapacitete, no SAD bi od njih mogle izvući bar obećanje da će povećati proizvodnju u sledećim mesecima, što bi tržištu signalizovalo da će dobiti još barela bude li potrebno, tumači Reuters.

„Kretanje cena u poslednje vreme značajno je oslabilo Bajdenove argumente“, smatra Stiven Brenkok (Stephen Brennock) iz PVM-a.

Analitičari predviđaju da će strah od slabljenja svetske ekonomije i dalje pritiskati cene. Raspoloženje na tržištu prigušuje i novi talas zaraze Covidom-19 u Kini, koji koči oporavak potražnje.

Prerada u kineskim rafinerijama smanjena je u junu gotovo deset odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, a u prvoj polovini godine pala je prvi put barem od 2011. godine, i to šest odsto, pokazali su podaci objavljeni u petak.

U odvojenom izveštaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 102,66 dolara, što znači da je pojeftinio 1,75 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...