Investitori zabrinuti zbog opasnosti od recesije u SAD

Cena nafte nastavila da pada

SvetVesti

5.8.2024 13:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cena nafte nastavila da pada Cena nafte nastavila da pada
Cene nafte nastavile su da padaju u nestabilnoj sesiji u ponedeljak, jer su strahovi od recesije u najvećem svetskom potrošaču nafte, SAD, nadjačali zabrinutost... Cena nafte nastavila da pada

Cene nafte nastavile su da padaju u nestabilnoj sesiji u ponedeljak, jer su strahovi od recesije u najvećem svetskom potrošaču nafte, SAD, nadjačali zabrinutost oko snabdevanja usled rastućih tenzija na Bliskom istoku, najvećem svetskom regionu za proizvodnju nafte.

Berze su takođe potonule širom Azije, jer su strahovi od recesije u SAD naveli investitore da se povuku iz rizične imovine, kladeći se da će biti potrebna brza sniženja kamatnih stopa kako bi se podstakao ekonomski rast, prenosi Reuters.

Fjučersi za sirovu naftu Brent pali su do podneva (CET) za više od 1,50 dolara, ili za oko dva odsto, na oko 75,30 dolara po barelu. Fjučersi za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) pali su za 1,60 dolara ili oko 2,2 odsto na nižu cenu od 72 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Cena nafte Brent i WTI opala je za više od tri procenta u petak, pri čemu su obe marke nafte zabeležile četvrtu uzastopnu nedelju gubitaka, najvećih od novembra.

Strahovi od recesije u SAD, podstaknuti slabim izveštajem o platama za jul u petak, „samo doprinose zabrinutostima oko kineske potražnje koje su već neko vreme prisutne na tržištu nafte“, ocenjuju analitičari banke ING.

Opadajuća potrošnja dizela u Kini, najvećem svetskom faktoru rasta potražnje za naftom, utiče na njene cene. Nafta je takođe pod pritiskom odluke grupe proizvođača OPEC+ da se drži plana postupnog ukidanja dobrovoljnih smanjenja proizvodnje od oktobra, što znači da će se zalihe povećati kasnije ove godine, kažu analitičari.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.