Planovi članica OPEC+ dovedeni u pitanje

Usporavanje kineske ekonomije obara cenu nafte

Svet

29.5.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usporavanje kineske ekonomije obara cenu nafte Usporavanje kineske ekonomije obara cenu nafte
Kineske rafinerije nafte smanjuju stopu prerade zbog slabljenja fabričke radne snage i pada izgradnje novih stambenih objekata koji smanjuju potražnju za plastikom i gorivima... Usporavanje kineske ekonomije obara cenu nafte

Kineske rafinerije nafte smanjuju stopu prerade zbog slabljenja fabričke radne snage i pada izgradnje novih stambenih objekata koji smanjuju potražnju za plastikom i gorivima koji se koriste u građevinarstvu. Azijski gigant obuzdava kupovinu sirove nafte iz Saudijske Arabije i ključnog kvaliteta iz Rusije.

Članice grupe OPEC+ sastaju se ovog vikenda, a grupa je ograničila isporuke nafte kako bi sprečila višak i povećala cene, i očekuje se da će nastaviti sa sličnim merama u drugoj polovini godine. Ali pad tražnje kod najvećeg azijskog uvoznika, Kine, mogao bi da poremeti planove ovih proizvođača nafte.

Cene sirove nafte su se povukle za skoro 10 dolara po barelu u poslednjih šest nedelja, pošto sve mračniji izgledi Kine povećavaju pritisak na globalno tržište preplavljeno obilnim zalihama iz SAD i drugih zemalja, piše Bloomberg.

Dok povlačenje nudi olakšanje za potrošače i centralne banke koje se bore sa upornom inflacijom, ono ugrožava prihode Saudijaca i njihovih partnera iz OPEC. Rijadu su potrebne cene blizu 100 dolara po barelu da bi finansirao ambiciozne planove prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ocenjuje Međunarodni monetarni fond.

„U srcu slabljenja tražnje je Kina“, rekao je Hening Glojstin (Henning Gloystein), šef odeljenja za klimu i resurse konsultantske grupe Eurasia Group. „Ako ovi rani pokazatelji rastuće neravnoteže u Kini potraju“, onda bi „OPEC+ osećao pritisak da odloži smanjenje snabdevanja“.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici sazvaće online sastanak 2. juna, na kojem se očekuje odluka o nastavku smanjivanja proizvodnje od oko dva miliona barela dnevno.

Posle bržeg ekonomskog rasta u prvom tromesečju, taj snažan početak Kine u 2024. ipak je počeo da bledi. Kineski ndeks cena proizvođača negativan je već 19 meseci. Jedanaestomesečni uzastopni pad prodaje smanjio je potrošnju plastike i oslabio marže petrohemijskih proizvoda.

Takođe je ograničena potražnja za dizelom koji se koristi u građevinarstvu na otvorenom i kao transportno gorivo za transport industrijskih materijala. Prema jednom pokazatelju, potrošnja naftnih derivata pala je u aprilu na godišnjem nivou, prvi put od decembra 2022.

Shodno tome, rafinerije smanjuju proizvodnju. Stope prerade su u Kini pale na 14,36 miliona barela dnevno u aprilu, što je najsporiji tempo od decembra i četiri odsto niže nego u isto vreme prošle godine, prema proračunima Bloomberga na osnovu vladinih podataka.

 • sasa

  31.5.2024 #1 Author

  u NMK 1,12 EURO DIZEL a u SRB …

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.