strah od sankcija zbog krize u ukrajini

Cena nafte u padu, trgovci polažu nadu u obnovu iranskog sporazuma

NovacSvetVesti

19.2.2022 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena nafte u padu, trgovci polažu nadu u obnovu iranskog sporazuma Cena nafte u padu, trgovci polažu nadu u obnovu iranskog sporazuma
Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 91 dolar budući da trgovci polažu nadu u obnovu iranskog izvoza, što je potisnulo... Cena nafte u padu, trgovci polažu nadu u obnovu iranskog sporazuma

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 91 dolar budući da trgovci polažu nadu u obnovu iranskog izvoza, što je potisnulo u drugi plan strah od poremećaja u snabdevanju ruskom naftom zbog krize u Ukrajini.

Cena barela nafte pala je na londonskom tržištu 1,83 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 91,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,24 dolara nižoj ceni od 89,52 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Trgovce je zaokupila završna faza indirektnih pregovora Sjedinjenih Američkih Država i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, budući da bi dogovor mogao uključiti i postepeno ukidanje sankcija na iransku naftu, koja bi ublažila problem nedovoljnog snabdevanja.

Nada da bi se iranski bareli mogli vratiti na tržište u većem broju zasenila je napetosti oko Ukrajine i zapadne pretnje Rusiji sankcijama ako napadne susednu zemlju. Moskva uporno odbacuje tvrdnje da priprema napad na Ukrajinu.

Trgovci strahuju od sankcija budući da bi mogle obuhvatiti i rusku naftu.

„Puno se priča o ratu i sukobima, ali sve te priče i dalje nisu uverljive tržišnim akterima. Možda se zato premija na geopolitički rizik počinje smanjivati“, rekao je Stiven Brenkok (Stephen Brennock) iz PVM Oil-a.

Foto: Pixabay.com

Analitičari upozoravaju da obrisi dogovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma skiciraju više etapa i koraka, a prva, prema navodima diplomata, ne uključuje ukidanje sankcija na iransku naftu.

Zato su male šanse da će se iranska nafta vratiti na tržište u bliskoj budućnosti, smatraju analitičari.

„Zalihe će stoga verovatno još dosta dugo biti znatno ispod dugoročnog proseka“, kazao je Karsten Frič ( Carsten Fritsch) iz Commerzbanka.

To bi, prema njegovim rečima, moglo dodatno povećati ionako veliku razliku u terminskim ugovorima sa kraćim i onima sa dužim rokovima isporuke.

Cene su trenutno znatno veće za isporuke u idućih nekoliko meseci nego na duži rok, odražavajući kratkoročnu potražnju koja trgovce podstiče da posežu za naftom iz zaliha i odmah je prodaju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 94,03 dolara, što znači da je pojeftinio 1,29 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi
CENE NAFTA SAD
  • Milovan94

    20.2.2022 #1 Author

    Sreća pa je krenula da pada cena nafte, samo se nadamo da će tako i ostati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...