Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Pšenica je zabeležila rast, a kukuruz pad vrednosti tokom prošle nedelje

Cena soje je viša 75 odsto u odnosu na prošlu godinu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

10.9.2021 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena soje je viša 75 odsto u odnosu na prošlu godinu Cena soje je viša 75 odsto u odnosu na prošlu godinu
Na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je ukupan nedeljni promet od 5.350 tona robe (+87,72 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu), čija je... Cena soje je viša 75 odsto u odnosu na prošlu godinu

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je ukupan nedeljni promet od 5.350 tona robe (+87,72 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu), čija je finansijska vrednost iznosila 188.643.750,00 dinara (+69,07 odsto).

Žetva soje je počela. Prema informacijama od poljoprivrednih proizvođača, prinosi su očekivano mali. Deficit padavina od početka setve, kao i visoke temperature tokom poslednjih meseci, negativno su se odrazili i na kvalitet zrna.

Izvor: Produktna berza Novi Sad

Prvi kupoprodajni ugovori novog roda sa promptnom isporukom su zaključeni na cenovnom nivou od 70,00 din/kg bez PDV, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Ovako visok cenovni nivo se očekivao, s obzirom da je poslednji ugovor prošlogodišnjeg roda zaključen po ceni od 80,00 din/kg bez PDV. Upoređeno sa istim periodom prošle godine, cena ove uljarice je viša za 75 odsto.

Za razliku od prethodne nedelje, gde je bila izraženija tražnja za kukuruzom, tokom poslednjih pet radnih dana došlo je do smirivanja tržišta. Povećana ponuda je dovela do toga, da ova žitarica zabeleži silazni trend. Početkom nedelje, ugovori su zaključeni na nivou od 25,70 din/kg bez PDV, da bi se poslednjeg dana registrovala cena od 25,00 din/kg bez PDV. Ponderisana cena je iznosila 25,57 din/kg bez PDV, što predstavlja pad od 1,08 odsto.

Tabela zaključenih ugovora na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 6.9.2021. – 10.9.2021. godine/Izvor: Produktna berza

Pšenica je uzela primat u trgovanju na robno-berzanskom tržištu. Početkom nedelje, ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 26,00 din/kg do 27,20 din/kg bez PDV. Na ovako veliki cenovni spred najviše su uticali parametri kvaliteta ove žitarice. Iako je na kraju nedelje došlo do pada cene na nivo od 25,50 din/kg bez PDV, statistički, u odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je rast od 4,42 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...