Raste tražnja na Produktnoj berzi

Cena soje probija sve rekorde, kukuruz prati svetske trendove

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

16.4.2021 15:38 Autor: Marko Miladinović 0

Cena soje probija sve rekorde, kukuruz prati svetske trendove Cena soje probija sve rekorde, kukuruz prati svetske trendove
Povećana potražnja uljarica i žitarica dovela je do rasta i rekordnih cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu. Tokom protekle nedelje njihov... Cena soje probija sve rekorde, kukuruz prati svetske trendove

Povećana potražnja uljarica i žitarica dovela je do rasta i rekordnih cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu. Tokom protekle nedelje njihov ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosio je 5.555 tona robe (+25,68 odsto), čija je finansijska vrednost iznosila 234.358.750 dinara (+1,60 odsto).

U tom periodu posebno se izdvojila volatilnost cena sojinog zrna, a slaba ponuda je dovela do visokih oscilacija na dnevnom nivou. Od početka žetve cena ove uljarice je otpočela konstantni rast, što je dovelo do rekordno visokih vrednosti koje je malo ko očekivao za ovaj period godine. Berzanski ugovori su zaključivani od 76,00 din/kg početkom nedelje, da bi krajem nedelje cena dostigla nivo od 80,00 din/kg bez PDV, što je najviša postignuta cena sojinog zrna ikada zabeležena.

Za razliku od prethodnog perioda kada je kukuruz bio slabo tražen na domaćem tržištu, ova nedelja donosi promene u vidu izražene tražnje i rasta cena. Ova žitarica u osnovi prati svetske trendove, pa je na uzlazni trend njene cene uticala izvozna tražnja.

Tabela zaključenih ugovora na Produktnoj berzi u periodu 12.4. – 16.4.2021./Izvor: Produktna berza Novi Sad

Tržište pšenice je takođe bilo aktivnije u odnosu na prethodni period. Za nju su berzanski ugovori zaključivani u veoma uskom cenovnom rasponu od 21,50 do 21,60 din/kg bez PDV, što je rast za 0,67 odsto. Do žetve novog roda pšenice je ostalo još dva meseca, a njena terminska tražnja, odnosno naručivanje unapred, bila je na nivou cena od 19,50 din/kg bez PDV.

Pred nama je nova sezona što se suncokreta tiče. Terminski ugovor za suncokret roda 2021. godine u količini od 1.000 tona je realizovan po jedinstvenoj ceni od 415 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe tokom septembra. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove uljarice je viša za 1,22 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...