Država prošle godine zaradila pet milijardi dinara

Cena zakupa državnih oranica približila se zakupu privatnih njiva

AgrobiznisInvesticijeSrbijaVesti

15.11.2021 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena zakupa državnih oranica približila se zakupu privatnih njiva Cena zakupa državnih oranica približila se zakupu privatnih njiva
Opštine i gradovi objavljuju oglase za javna nadmetanja za izdavanje državnih oranica u zakup pravnim i fizičkim licima koja se sprovode elektronski preko veb... Cena zakupa državnih oranica približila se zakupu privatnih njiva

Opštine i gradovi objavljuju oglase za javna nadmetanja za izdavanje državnih oranica u zakup pravnim i fizičkim licima koja se sprovode elektronski preko veb aplikacije na zvaničnoj prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište.

Do sada je prvi oglas objavilo 26 lokalnih samouprava, prvi i drugi krug 47 opština, a prvi, drugi i treći krug javnog nadmetanja objavile su četiri lokalne samouprave, podaci su sa sajta Uprave za poljoprivredno zemljište, piše novosadski Dnevnik, a prenosi b92.net.

Kako podseća list, opštine i gradovi obavezni su da do 31. marta donesu programe uređenja i korišćenja poljoprivrednog državnog zemljišta koje pre objavljivanja javne licitacije treba da odobri Ministarstvo poljoprivrede.

Oglasi za javno nadmetanje objavljeni su u Pančevu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kladovu, Boru, Despotovcu, Titelu, Srbobranu, Novom Kneževcu… Osim plodnih njiva, izdaju se i livade, pašnjaci, napušteno zemljište na 15 godina zakupa, ali ima i parcela koje se izdaju na jednu i tri godine.

U oglasima u prvi plan, za razliku od ranije, uočava se da se cena arende približava koštanju zakupa privatnih njiva. Ali ima i dalje parcela čiji je zakup svega nekoliko hiljada dinara i to koštanje procenjeno je, verovatno, spram kvaliteta zemlje, veličine parcele i lokacije. Prosečna cena zakupa lane je bila 213 evra po hektaru, a pre dve godine bila je neznatno niža – 199 evra. Sada po oglasima za tekuću agroekonomsku godinu cene zakupa iznose i 400 evra u dinarima, pa postoji verovatnoća da se prosek arende za državnu zemlju znatno poveća i da taj rast bude veći od dosadašnjeg.

U Malom Iđošu gotovo 500 hektara izdato je već u zakup. U opštini Kanjiža, na severu Bačke, ove sedmice ističe rok za prijavu za prvi krug javnog nadmetanja za 1.715 hektara na 15 godina, a visina arende kreće se od od nepunih 5.000 dinara do najskuplje od 30.389 dinara po hektaru. Ali u rasponu između ove dve cene, ima najviše hektara čiji zakup košta od 23.000 do 27.000 dinara. Ova opština izdaje još i 46 hektara jer je sa predhodnim zakupcima raskinula ugovore. I u opštini Srbobran ove sedmice takođe, ističe rok za prvi krug nadmetanja u kojem traže jednog ili više zakupaca za 138 hektara njiva. Od te površine arenda za jednu njivu skoro tri i po hektara u Turiji košta po hektaru 45.869 dinara. Opština Titel zakazala je treći krug nadmetanja, isto ove sedmice, za 18,5 hektara i odredila arendu od oko 17.500 dinara po hektaru, s tim što opština ima parcela koje daje u zakup i za nepunih 3.500 dinara.

U agroekonomskoj 2021. godini Uprava za poljoprivredno zemljište je u zakup dala preko 280 hiljada hektara, i ta površina je do sada nešto umanjena zbog, u međuvremenu, sprovedene restitucije.

„Ove godine očekujemo da u zakup izdamo još veću površinu, imajući u vidu povećanu potražnju za uzimanje u zakup državnog zemljišta, pa čak i onog lošijeg kvaliteta, kao i državnih pašnjaka u brdsko-planinskim predelima“, rečeno je Dnevniku u Upravi za poljoprivredno zemište i navedeno da od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini oko 25 odsto su pašnjaci, dok livade čine oko sedam odsto ukupne površine.

Ukupna površina pašnjaka u zakupu trenutno iznosi 44.000 hektara.

Prošle sedmice direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić rekao je na konferenciji za novinare da je država prošle godine od zakupa zaradila pet milijardi dinara.

U susretu s novinarima naveo je i podatak da država raspolaže sa 500.000 hektara državne zemlje, ali da od tih površina 90.000 hektara čine pašnjaci, što znači da je na raspolaganju 410.000 hektara državnih oranica.

To navodi na zaključak da se još uvek ne obrađuje najmanje 100.000 hektara njiva, ako se uzme podatak da je prošle godine bilo u zakupu 280.000 hektara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...