Zbog poskupljenja sirove nafte

Cene benzina u Velikoj Britaniji na istorijskom maksimumu

SvetVesti

26.10.2021 15:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cene benzina u Velikoj Britaniji na istorijskom maksimumu Cene benzina u Velikoj Britaniji na istorijskom maksimumu
Cene benzina u Velikoj Britaniji dostigle su najviši nivo u istoriji, što predstavlja udar na domaćinstva i mala preduzeća, i mogle bi dodatno da... Cene benzina u Velikoj Britaniji na istorijskom maksimumu

Cene benzina u Velikoj Britaniji dostigle su najviši nivo u istoriji, što predstavlja udar na domaćinstva i mala preduzeća, i mogle bi dodatno da porastu narednih nedelja, jer globalna energetska kriza podiže cene nafte na višegodišnji maksimum.

Prosečna cena za litar benzina dostigla je 142,94 penija, što je opisano kao „crni dan za vozače”, nadmašivši rekord svih vremena od 142,48 penija postignut 16. aprila 2012, prema podacima RAC/Experian, prenosi Guardian.

Novi maksimum, koji su analitičari predvideli krajem prošle nedelje, podigao je cenu za 28 penija po litru više nego pre godinu dana, kada je benzin koštao oko 114,5 penija. To je dodatnih 15 funti na cenu punjenja porodičnog automobila rezervoarom od 55 litara u odnosu na prošli oktobar kada je to koštalo 63 funte.

Cene benzina stalno su rasle u skladu sa cenama na globalnom tržištu nafte, koje su se više nego udvostručile sa oko 40 dolara (29 funti) po barelu pre godinu dana na oko 85 dolara poslednjih nedelja zbog naglog porasta potražnje za energijom nakon popuštanja pandemijskih mera.

Automobilsko udruženje RAC pozvalo je britanskog ministra finansija Rišija Sunaka (Rishi Sunak) koji ove nedelje treba da predstavi vladin jesenji budžet da privremeno smanji PDV za trgovce na malo kako bi se količina koju zarađuju po litru benzina vratila na nivo pre pandemije.

  • IVAN

    2.11.2022 #1 Author

    Tek ce da skoce cene sledece godine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...