slabiji podaci o zapošljavanju u SAD izazvali zabrinutost

Cene nafte na putu nedeljnog gubitka iako beleže rast

SvetVesti

24.8.2024 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte na putu nedeljnog gubitka iako beleže rast Cene nafte na putu nedeljnog gubitka iako beleže rast
Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su rast, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 74,83 dolara, a... Cene nafte na putu nedeljnog gubitka iako beleže rast

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su rast, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 74,83 dolara, a Brent nafta 79,02 dolara za barel, preneo je Oil Price.

I u petak cene su bile u porastu, ali su i dalje na putu sedmičnog gubitka, jer su slabiji podaci o zapošljavanju u SAD izazvali zabrinutost, dok obnovljeni pregovori o prekidu vatre u Gazi smanjuju strahovanja za snabdevanje.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je 67 centi na 77,89 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 69 centi višoj ceni od 73,7 dolara. Cena je u Londonu do sada u ovoj nedelji u minusu oko dva odsto, a na američkom tržištu gotovo četiri odsto, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Cene su na oba tržišta ove sedmice potonule na najniži nivo od početka januara, nakon što je američka vlada oštro snizila svoju procenu novih radnih mesta koja su poslodavci u ovoj godini otvarali do marta.

To je, naime, izazvalo zabrinutost zbog potencijalne recesije u SAD koja bi naštetila potražnji u tom najvećem svetskom naftnom potrošaču, ali neki analitičari smatraju da je to bila preterana reakcija na reviziju procene.

I nedavni podaci iz najvećeg uvoznika nafte Kine ukazali su na nastavak teškoća u drugoj najvećoj ekonomiji i usporavanje njegove potražnje za naftom iz rafinerija. Obnovljenja nastojanja za prekidom vatre u Gazi između Izraela i Hamasa takođe su pomogla ublažavanju zabrinutost za snabdevanje i pritisla cene nafte.

Ambasade SAD i Izraela započele su u četvrtak novi krug sastanaka u Kairu kako bi se rešile razlike oko predloga za uspostavu primirja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izveštaju objavila da je u četvrtak cena barela korpe nafte njenih članica pojeftinila 70 centi, na 76,33 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.