trgovce zabrinule poruke američke centralne banke

Cene nafte na svetskim tržištima ispod 84 dolara

SvetVesti

4.5.2024 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cene nafte na svetskim tržištima ispod 84 dolara Cene nafte na svetskim tržištima ispod 84 dolara
Cene nafte zadržale su se u petak ispod 84 dolara, budući da je posustalo zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pojačalo zabrinutost za potražnju,... Cene nafte na svetskim tržištima ispod 84 dolara

Cene nafte zadržale su se u petak ispod 84 dolara, budući da je posustalo zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pojačalo zabrinutost za potražnju, neutrališući signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati snabdevanje i u drugoj polovini godine.

Na londonskom tržištu cena barela s rokom isporuke u julu bila je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 83,84 dolara.

Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu, gde se barelom s rokom isporuke u junu trgovalo po 79,01 dolara, prenosi Mina.

Trgovce su u ovoj sedmici zabrinule poruke američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da bi mogli odložiti sniženje kamatnih stopa zbog tvrdokorno visoke inflacije.

Strahuje se da bi podignuti troškovi zaduživanja kroz duži vremenski period mogli zakočiti rast aktivnosti u SAD-u, ali i u drugim delovima sveta, što bi moglo smanjiti potražnju za energentima.

„Smatramo da su rasprodaje u protekla dva dana kolateralna šteta prilagođavanja cena nagađanjima o Fed-ovim odlukama i da nisu povezane s temeljnim faktorima ponude i potražnje“, napisali su u belešci analitičari JP Morgana.

Podršku cenama pružile su naznake da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli smanjivati snabdevanje i u drugoj polovini godine, ako potražnja ne ojača, prema navodima tri izvora. Trenutno je smanjuju za 2,2 miliona barela dnevno.

JP Morgan procenjuje da bi OPEC+ mogao nastaviti s ograničavanjem snabdevanja, nagađajući da ih verovatno zabrinjava rast zaliha u aprilu, neuobičajen za aktuelno doba godine.

Grupa će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku zakazanom 1. juna.

Nakon podneva, pažnja se preusmerila na izveštaj o zapošljavanju u SAD-u. Podaci su pokazali da su poslodavci neto u martu otvorili znatno manje novih radnih mesta od proseka u prethodnih 12 meseci, što je pojačalo zabrinutost za potražnju.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,94 dolara na 84,23 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...