POSLEDICE OHRABRUJUĆIH PODATAKA O OPORAVKU U SAD

Cene nafte najviše od početka pandemije

SvetVesti

28.5.2021 15:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cene nafte najviše od početka pandemije Cene nafte najviše od početka pandemije
Cene sirove nafte porasle su u petak posle podne (CET), dostigavši maksimalan nivo od početka pandemije. Cene su nastavile rast od četvrtka kada su... Cene nafte najviše od početka pandemije

Cene sirove nafte porasle su u petak posle podne (CET), dostigavši maksimalan nivo od početka pandemije. Cene su nastavile rast od četvrtka kada su ojačale za oko jedan procenat, podstaknute snažnim američkim ekonomskim podacima, koji su ublažili zabrinutost investitora zbog potencijalnog rasta iranske produkcije.

Vrednosti fjučersa junskih ugovora američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) porasle su šestu sesiju zaredom, a napredak u petak podržan je optimizmom zbog ekonomskog oporavka od krize izazvane pandemijom Covid-19. Istovremeno, nuklearni pregovori između Vašingtona i Teherana neće uskoro rezultirati poplavom iranske nafte na tržištu, prenosi Market Watch.

Foto: Tanjug/AP

Nada da će se i drugi delovi sveta oporaviti od pandemije uprkos širenju novih sojeva virusa takođe je doprinela pojačanom otkupu sirove nafte. Analitičari ističu da rastu optimizma pogoduje i očekivanje da će se Velika Britanija ponovo u potpunosti otvoriti 21. juna.

U petak tokom popodneva američkom naftom WTI trgovalo se na njujorškoj robnoj berzi po ceni od oko 67,35 dolara za barel, dok je severnomorska nafta Brent dostigla cenu od oko 69,80 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta Oil Price.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...