Analitičari procenjuju povećanje zaliha od 1,6 miliona barela

Cene nafte osciliraju, SAD vršile pritisak

InvesticijeNovacSvetVesti

2.11.2021 18:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte osciliraju, SAD vršile pritisak Cene nafte osciliraju, SAD vršile pritisak
Cene nafte kretale su se u utorak oko višegodišnjih maksimuma, poduprte znacima o smanjenoj isporuci iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih proizvođača,... Cene nafte osciliraju, SAD vršile pritisak

Cene nafte kretale su se u utorak oko višegodišnjih maksimuma, poduprte znacima o smanjenoj isporuci iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih proizvođača, dok su očekivanja o povećanju zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama vršila pritisak na cene.

Povećanje proizvodnje nafte u OPEK-u je podbacilo u oktobru u odnosu na plan predviđen sporazumom sa saveznicima izvan naftnog kartela, pokazalo je Reutersovo istraživanje, zbog nepredviđenih prekida proizvodnje i ograničenih kapaciteta kod nekih manjih proizvođača, prenosi Tanjug.

Severnomorska nafta Brent je skliznula za osam centi ili 0,1 odsto, na 84,63 dolara po barelu, dok je američka nafta WTI oslabila za 22 centa ili 0,26 procenata, na 83,88 dolara po barelu.

Cena Brenta je ove godine porasla za više od 60 odsto, dostigavši prošle nedelje trogodišnji maksimum od 86,70 dolara po barelu usled oporavka potražnje.

Grupa OPEK+, koju čine članice OPEK-a i njeni saveznici s Rusijom na čelu, koja je prošle godine smanjila proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko 10 odsto dnevne potražnje, drži se svog plana o postepenom povećanju isporuka za 400.000 barela dnevno svakog meseca, uprkos apelima SAD i drugih potrošača da poveća pumpanje.

Očekuje se da će ova alijansa takvu odluku doneti na sastanku u četvrtak.

Cene „crnog zlata“ su u utorak bile pod pritiskom očekivanja da će ovonedeljni snimak ponude u SAD pokazati još jedan rast zaliha nafte. Analitičari procenjuju povećanje zaliha od 1,6 miliona barela.

Tagovi
NAFTA NOVAC SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...