Usled eskalacije rata na Bliskom istoku

Cene nafte porasle za više od dva odsto

SvetVesti

2.10.2024 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte porasle za više od dva odsto Cene nafte porasle za više od dva odsto
Cene nafte porasle su za više od 1,5 dolara po barelu u sredu zbog rastuće zabrinutosti da bi napetosti na Bliskom istoku mogle eskalirati,... Cene nafte porasle za više od dva odsto

Cene nafte porasle su za više od 1,5 dolara po barelu u sredu zbog rastuće zabrinutosti da bi napetosti na Bliskom istoku mogle eskalirati, potencijalno ometajući proizvodnju nafte u regionu, nakon najvećeg vojnog napada Irana na Izrael.

Fjučersi za naftu Brent porasli su za 1,51 dolar, ili za 2,05 odsto, na 75,06 dolara po barelu, dok je američka West Texas Intermediate (WTI) nafta poskupela za 2,25 dolara, ili 2,25 odsto, na 71,45 dolara po barelu. Tokom trgovanja u utorak, oba pokazatelja su porasla za više od pet odsto, prenose Reuters.

Trgovci naftom uglavnom su bili fokusirani na narativ o slabljenju globalnih ekonomskih izgleda, što smanjuje potražnju za gorivom. Ipak, balans se brzo promenio ka strahu od prekida snabdevanja naftom na Bliskom istoku nakon što je Iran ispalio balističke rakete na Izrael“, ocenjuju analitičari.

Iran je rano u sredu saopštio da je njegov raketni napad na Izrael završen, osim ako ne bude daljih provokacija, dok su Izrael i SAD obećali da će uzvratiti Teheranu, jer su strahovi od šireg rata porasli. Teheran je upozorio da će svaki izraelski odgovor na napad, za koji je Izrael rekao da je uključivao više od 180 balističkih raketa, biti dočekan sa „ogromnim uništenjem“.

Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazan je sastanak o Bliskom istoku za sredu, a Evropska unija je pozvala na hitan prekid vatre. Direktno uključivanje Irana, člana grupe OPEC, povećava mogućnost poremećaja u snabdevanju naftom, ocenjuju analitičari, dodajući da je iranska proizvodnja nafte u avgustu porasla na šestogodišnji maksimum od 3,7 miliona barela dnevno.

Investitori u naftu će takođe pažljivo pratiti podatke o zahtevima za pomoć nezaposlenima u SAD u petak, jer se očekuje da će ti podaci uticati na projekcije ublažavanja monetarne politike Federalnih rezervi, što bi moglo podržati dugoročnu potražnju za naftom stimulisanjem ukupne ekonomske aktivnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.