Popušta zabrinutost za snabdevanje, pad potražnje u SAD

Cene nafte naglo oslabile

SvetVesti

18.4.2024 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 5

Cene nafte naglo oslabile Cene nafte naglo oslabile
Cene sirove nafte nastavile su u četvrtak ovonedeljni pad nakon što je američka Uprava za energetske informacije (EIA) objavila da su zalihe nafte povećane... Cene nafte naglo oslabile

Cene sirove nafte nastavile su u četvrtak ovonedeljni pad nakon što je američka Uprava za energetske informacije (EIA) objavila da su zalihe nafte povećane za 2,7 miliona barela u nedelji do 12. aprila.

U isto vreme, EIA je izvestila o padu zaliha benzina i srednjih destilata, što nije promenilo smer kretanja cena nafte. Cena referentne nafte Brent pala je u četvrtak na 86,30 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI koštala manje od 82 dolara za barel, prenosi specijalizovani portal OilPrice.

Cene nafte opale su u sredu za oko tri odsto, a u četvrtak za više od jedan procenat, ali je geopolitička neizvesnost i dalje velika. Strahuje se od nastavka sukoba Izraela i Irana. Cene nafte su opale podstaknute očekivanjima da je rizik od ozbiljnog poremećaja snabdevanja usled vojne eskalacije na Bliskom istoku ograničen.

Što se tiče benzina, EIA je procenila smanjenje zaliha od 1,2 miliona barela za nedelju do 12. aprila, u poređenju sa skromnim rastom od 700.000 barela u prethodnoj nedelji. Proizvodnja benzina tokom izveštajnog perioda prosečno je iznosila 9,4 miliona barela dnevno, što je blagi pad u odnosu na prethodnu nedelju.

Analitičari ne očekuju da će raketni napad Irana na Izrael pokrenuti dramatične američke sankcije na izvoz nafte Irana. Cene nafte su nastavile da padaju nakon što je Predstavničkog dom američkog Kongresa ponovo glasati u subotu o zakonu za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indo-Pacifiku, prenosi Reuters.

Podaci iz Kine, koja je najveći svetski uvoznik nafte, pokazuju da je potražnja za naftom ušla u fazu usporenog rasta, jer je dekarbonizacija počela da utiče na potrošnju fosilnih goriva. Indijski uvoz sirove nafte ostao je stabilan u fiskalnoj godini koja je završena 31. marta, ali su troškovi uvoza opali za 16 odsto, zbog nižih cena nafte i rekordno velikog uvoza jeftinije ruske nafte.

  • LENA

    18.4.2024 #1 Author

    Potražnja za naftom u Kini pokazuje usporen rast, dok je indijski uvoz nafte ostao stabilan.

    Odgovori

  • LENA

    18.4.2024 #2 Author

    Cene nafte su očigledno pod pritiskom zbog povećanja zaliha i usporavanja potražnje, što se poklapa sa trendom dekarbonizacije i preusmeravanjem na alternativne izvore energije

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #3 Author

    Strasno sta se desava sa naftom

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #4 Author

    Iz dana u dan se menja,cas cena naglo oslabila,pa skace..

    Odgovori

  • LEA

    21.4.2024 #5 Author

    Strasno zaista..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...