iea i opec dali svoje prognoze

Cene nafte u padu, očekuje se poboljšanje u snabdevanju

Svet

16.3.2024 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene nafte u padu, očekuje se poboljšanje u snabdevanju Cene nafte u padu, očekuje se poboljšanje u snabdevanju
U subotu ujutru cene nafte na američkom tržištu su se kretale naniže, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 81,04 dolara,... Cene nafte u padu, očekuje se poboljšanje u snabdevanju

U subotu ujutru cene nafte na američkom tržištu su se kretale naniže, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 81,04 dolara, a Brent nafta 85,34 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara budući da su nagađanja da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), mogla sniziti kamatne stope tek početkom leta prevagnula nad padom zaliha.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila niža 55 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 84,83 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 1,39 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 56 centi višoj ceni, od 80,7 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 1,54 dolara.

Tržišta su u četvrtak ohrabrile prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje signaliziraju poboljšanje u snabdevanje u ovoj godini.

Agencija procenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromesečju porasti 1,7 miliona barela dnevno, snažnije nego što su bili očekivali, zbog poboljšanih izgleda u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pojačane potražnje za gorivom pod uticajem putovanja brodova dužom rutom oko Rta dobre nade.

IEA je u februaru prognozirala da će potražnja u ovoj godini porasti za 1,22 miliona barela dnevno, dok je OPEC u svom februarskom izveštaju naveo procenu rasta od 2,25 miliona barela dnevno. Razlika u prognozi odgovara količini od jedan odsto dnevne svetske potražnje.

Tagovi
CENE NAFTA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...