na udaru i manji gradovi u srbiji

Cene nekretnina u poslednje dve godine porasle za oko 20 odsto

InvesticijeNovacSrbijaVesti

23.10.2021 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nekretnina u poslednje dve godine porasle za oko 20 odsto Cene nekretnina u poslednje dve godine porasle za oko 20 odsto
Cene nekretnina u Srbiji su, prema zvaničnim podacima, u poslednje dve godine skočile za oko 20 odsto, i to se desilo prvo u veliki... Cene nekretnina u poslednje dve godine porasle za oko 20 odsto

Cene nekretnina u Srbiji su, prema zvaničnim podacima, u poslednje dve godine skočile za oko 20 odsto, i to se desilo prvo u veliki gradovima, ali se ovaaj efekat preneo i na manja mesta.

Kako piše RTS, skok cena nekretnina je uslovljen povećanom tražnjom i promenama koje je na svetskom tržištu donela pandemija.

Milanka Latinović iz Loznice planira da sa mužem kupi stan. Kaže da je cena 900 evra po kvadratu, a da je do pre dve godine bila 650 evra. Takođe dodaje da cne stanova još uvek rastu.

Među onima koji bi da kupe stan u Loznici ovo je uobičajena priča, a slično je i u drugim gradovima. U Kraljevu je cena kvadrata u novogradnji skočila sa 950 na 1.200 evra.

Prema rečima Dragice Lukić iz agencija za nekretnine u Kraljevu posle karantina, za jedno godinu dana sigurno cene su značajno porasle, sigurno za nekih dvadeset odsto.

Za ekonomske stručnjake, međutim, poskupljenje nekretnina je logična posledica ekonomskih kretanja tokom pandemije.

Profesor dr Igor Mladenović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu smatra da je cena energenata upravo posledica toga što se privreda probudila u Aziji i u Evropi, i kao posledica toga je rast cene energenata.

„Svi inputi su dobili na ceni pa su se na kraju i cene stanova povećale“, kaže Mladenović.

Više cene diktira veća tražnja uslovljena većom kupovnom moći, povoljnim stambenim kreditima i poskupljenjem građevinskog materijala.

Jedan od gradova gde je teško doći do stana je i Niš gde kvadrat stare gradnje košta i do 1.200 evra.

„Imamo taj efekat precenjivanja nepokretnosti ali definitivno je došlo do porasta cena nepokretnosti pre svega novogradnjegde su investitori podigli cene za oko 20 odsto što je povuklo cene i starogradnje,“ poručuje investitor Dušan Žikić.

Prema svim parametrima, pad cena stanova, čemu se mnogi nadaju, nije realno očekivati.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...