Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
SVETSKI EKONOMISTI UPOZORAVAJU DA PRETI SNAŽAN SKOK CENA NA SVIM TRŽIŠTIMA

Cene sirovina neće prestati da rastu

InvesticijeNovacSvetVesti

4.5.2021 10:08 Autor: Gordana Bulatović 0

Cene sirovina neće prestati da rastu Cene sirovina neće prestati da rastu
Smirivanje pandemije korona virusa koje čitav svet željno iščekuje, doneće takav skok cena sirovina kakav nije viđen već najmanje deceniju unazad, smatraju svetski ekonomisti,... Cene sirovina neće prestati da rastu

Smirivanje pandemije korona virusa koje čitav svet željno iščekuje, doneće takav skok cena sirovina kakav nije viđen već najmanje deceniju unazad, smatraju svetski ekonomisti, a prenosi Financial Times.

Kako piše ovaj list, tržište sirovina, odnosno rude gvožđa, bakra, nafte, pšenice ili kukuruza – dostiglo je vrhunac tzv. superciklusa, odnosno produženog razdoblja visokih cena zbog potražnje koja nadmašuje ponudu.

Osnažena tražnja kineske privrede, koja se od korona krize praktično već oporavila, zatim veliki fiskalni podsticaji razvijenih država namenjenih oporavku, kao i trend „zelene“ ekonomije, značajno će uticati na dalji rast cena sirovina.

„Ako dođe do relativno brzog smirivanja epidemiološke situacije u Indiji, stvoriće se globalni makroekonomski okvir kakav nismo videli”, ocena je Saad Rahima, glavnog ekonomiste Trafigure, jednog od najvećih svetskih trgovaca sirovinama.

Za sada je situacija u Indiji još daleko od smirivanja. Početkom nedelje je registrovano više od 300.000 novozaraženih koronavirusom, već 12. dan zaredom. Ukupno je 19,93 miliona zaraženih, dok broj umrlih od kovida, prema podacima Ministarstva zdravlja, iznosi 218.959. Uz to, zdravstveni stručnjaci kažu da stvarni broj širom zemlje od 1,35 milijardu ljudi može biti i do deset puta veći od službenih podataka.

I pored toga, cene nekih sirovina su na rekordnim nivoima. Prethodne nedelje su, tako, cene ruda gvožđa, ključne u proizvodnji čelika, kao i paladijuma, koji se koristi za pravljenje automobilskih katalizatora za prečišćavanje izduvnih gasova, pa i drvne građe, dostigle najviše nivoe u istoriji.

Poskupele su i poljoprivredne sirovine, poput žita, semena suncokreta, šećerne repe i mleka, a cene kukuruza sa sedam dolara za bušel najviše su u poslednjih osam godina. Na osmogodišnjem maksimumu su i svetske cene soje. Istovremeno, bakrom – najznačajnijim industrijskim metalom – trenutno se trguje iznad 10.000 dolara po toni, prvi put nakon 2011. godine.

Uspon celokupnog tržišta najbolje oslikava kretanje indeksa S&P GSCI koji prati kretanje cena 24 sirovine, a koji u ovoj godini beleži rast od 21 posto. Izvesno je da će ovakvi trendovi privući investitore kojima su sirovine poslednjih desetak godina bile na margini ulagačkog interesa, s obzirom na predviđanja o novom tzv. superciklusu, odnosno produženom razdoblju visokih cena zbog potražnje koja nadmašuje ponudu. Rast cena na tržištu podstiču i investicije onih menadžera koji pokušavaju da diversifikuju svoja ulaganja, kako bi uspeli da profitiraju od ubrzanja oporavka globalne ekonomije, ali i kako bi se zaštitili od mogućeg rasta inflacije.

“Američki predsednik Biden  najavio je još dva programa podsticaja, uz ovaj koji je već na snazi. Ako se to dogodi, to će dodatno podspešiti rast cena na tržištima. Ovo je samo početak“, smatra Saad Rahim.

Brzi oporavak Kine, i dalje najvećeg potrošača sirovina, kao i ubrzanje oporavka ekonomija Evrope i SAD-a, dodatno su ubrzali rast cena na tržištima.

 “Ne znam da li smo ikada pre videli nešto ovako”, kaže Ulf Larsson, izvršni direktor švedske kompanije za preradu drveta SCA, koja je prošle nedelje objavila rast neto dobiti u prvom kvartalu od 66 odsto.

Materijali koji se koriste u proizvodnji električnih vozila i baterija takođe su izuzetno traženi. Potražnja iz Kine više je nego udvostručila cene litijum karbonata i litijum hidroksida tokom ove godine, čime je prekinut trogodišnji trend pada cena ovih sirovina.

Cene retkih metala koji se koriste u proizvodnji električnih motora skočile su za 40 odsto, kao i vrednost kobalta, važnog za proizvodnju baterija.

“Prisutan je superciklus u trgovini sirovinama za električna vozila, a uz to treba dodati i superciklus u prometu industrijskih sirovina. To se zove pravi raj za rudarske kompanije ”, komentariše Simon Moores, direktor konsultantske firme Benchmark Mineral Intelligence.

Poskupljuju i sirovine koje se koriste u proizvodnji klasičnih automobila s benzinskim motorima. Cena paladijuma krajem prošle nedelje je porasla na rekordnih 3000 dolara za uncu, na krilima strožih standarda emisija izduvnih gasova u Evropi i Kini.

Od početka godine oporavile su i cene nafte, koje su dostigle predpandemijskih 65 dolara za barel. Analitičari Goldman Sachsa očekuju da će nafta doći do 80 dolara za barel tokom drugog polugodišta, uz upozorenje da bi se mogao dogoditi veliki manjak ponude tokom leta kako se vakcinisanje bude ubrzavalo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...