Godišnja inflacija četiri procenta

Cene u decembru veće za 7,9 odsto

NovacSrbijaU fokusuVesti

12.1.2022 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene u decembru veće za 7,9 odsto Cene u decembru veće za 7,9 odsto
Potrošačke cene u decembru 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 7,9 odsto. U 2021. godini u poređenju sa... Cene u decembru veće za 7,9 odsto

Potrošačke cene u decembru 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 7,9 odsto. U 2021. godini u poređenju sa 2020. godinom, potrošačke cene su u proseku veće za 4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u decembru 2021. godine, u odnosu na novembar, u proseku su povećane za 0,4 odsto.

U decembru su, na mesečnom nivou, najviše poskupele komunikacije, za 1,2 odsto, zatim restorani i hoteli (0,8), oprema za stan i tekuće održavanje (0,7), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6 odsto).

Takođe su porasle cene alkoholnih pića i duvana i rekreacije i kulture za po 0,5 procenata, odeće i obuće za 0,4 procenta, hrane i bezalkoholnih pića za 0,3, i zdravlja za 0,2 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će tokom prvog tromesečja ove godine najverovatnije nastaviti da se kreće oko nivoa iz decembra 2021. godine. Od drugog tromesečja očekuje se postepeni pad međugodišnje inflacije, dok bi u granice cilja međugodišnja inflacija trebalo da se vrati tokom trećeg tromesečja.

„Krajem godine očekujemo međugodišnju inflaciju oko centralne vrednosti cilja od tri odsto, a imajući u vidu visoku bazu iz 2021. godine, postoji mogućnost da se krajem godine ukupna inflacija nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona od tri plus/minus 1,5 odsto. Rizici po pitanju inflacije u narednom periodu odnose se pre svega na kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, svetske cene energenata, brzinu globalnog ekonomskog oporavka i dužinu trajanja problema u globalnim lancima snabdevanja“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Kada je reč o domaćim rizicima, inflacija će u najvećoj meri zavisiti i od ishoda naredne poljoprivredne sezone, koja je za potrebe projekcija pretpostavljena na nivou prosečne.

To podrazumeva blagi rast poljoprivredne proizvodnje u odnosu na 2021. godinu koja je zbog suše bila slabija od proseka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...