Rekordna inflacija u SAD

Cene porasle za sedam odsto godišnje, najviše za 40 godina

SvetVesti

12.1.2022 15:48 Autor: Vladimir Jokanović 3

Cene porasle za sedam odsto godišnje, najviše za 40 godina Cene porasle za sedam odsto godišnje, najviše za 40 godina
Potrošačke cene u SAD porasle su u decembru za 0,5 odsto, a troškovi života popeli su se za sedam odsto što je blizu maksimuma... Cene porasle za sedam odsto godišnje, najviše za 40 godina

Potrošačke cene u SAD porasle su u decembru za 0,5 odsto, a troškovi života popeli su se za sedam odsto što je blizu maksimuma za poslednje četiri decenije, što ukazuje da će visoka stopa inflacije u Americi verovatno potrajati i tokom 2022. godine.

Porast indeksa potrošačkih cena premašio je prognozu od 0,4 odsto, koliko su očekivali ekonomisti u anketi Wall Street Journala, prenosi MarketWatch. Mera potrošačke inflacije koja izuzima nestabilne cene hrane i energije porasla je prošlog meseca za 0,6 odsto, saopštila je američka vlada u sredu. To je dovelo do njihovog povećanja u poslednjih 12 meseci na 5,5 odsto sa 4,9 odsto, što je maksimum za 31 godinu.

Izvor: FT

Inflacija je porasla zbog velike potražnje kupaca i tekućeg manjka radne snage i ponude. Iako će se pritisci na cene verovatno smanjiti u 2022. godini, ekonomisti procenjuju da će stopa inflacije verovatno biti veća od tri odsto do kraja godine. Nasuprot tome, godišnja inflacija je bila nešto viša od 1,5 odsto pre pandemije.

Američke Federalne rezerve ubrzale su planove za uklanjanje podsticaja za ekonomiju. Takođe se očekuje da će centralna banka uskoro povećati kratkoročne kamate kao meru borbe za suzbijanje rasta inflacije. „Ekonomiji više nisu potrebne veoma prilagodljive politike koje smo imali za suočavanje sa posledicama pandemije“, naveo je predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Powell).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...