Britanci se suočavaju sa velikom inflacijom

Cene u Velikoj Britaniji rastu više od plata

NovacSvetVesti

19.1.2022 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene u Velikoj Britaniji rastu više od plata Cene u Velikoj Britaniji rastu više od plata
Inflacija potrošačkih cena u Velikoj Britaniji porasla je na najviši nivo u poslednje tri decenije stvarajući veliki pritisak na domaćinstva koja se već suočavaju... Cene u Velikoj Britaniji rastu više od plata

Inflacija potrošačkih cena u Velikoj Britaniji porasla je na najviši nivo u poslednje tri decenije stvarajući veliki pritisak na domaćinstva koja se već suočavaju sa ogromnim povećanjem troškova energije. Inflacija je u decembru porasla na 5,4 odsto, saopštio je u sredu Državni zavod za statistiku.

To je najviša stopa inflacije od 1992. godine, prenosi CNN. Najviše su poskupeli transport, hrana, piće, nameštaj, stanovanje i potrepštine za domaćinstvo. Cene rastu mnogo brže od plata, što otežava domaćinstvima da sastave kraj s krajem. Plate su do decembra porasle po godišnjoj stopi od 3,8 procenata.

Britanci će se suočiti sa naglim porastom troškova u aprilu, kada će biti podignuta gornja granica cena energije, dok će biti povećani porezi. Domaćinstva će ove godine platiti 790 funti (1.075 dolara) više za grejanje i osvetljenje svojih domova.

„Nije tajna da će inflacija još više rasti“, rekao je u sredu glavni britanski ekonomista u Capital Economics, Pol Dejls (Paul Dales). Prema njegovim očekivanjima inflacija potrošačkih cena u aprilu dostići će maksimalnih sedam odsto, a da će tokom cele 2022. godine ostati viša od četiri procenta.

Izvor: BBC

Cene kuća u Velikoj Britaniji porasle su za 10 odsto u novembru u odnosu na isti mesec pre godinu dana. Godišnja stopa rasta cena stanova u oktobru bila je 9,8 odsto. Inflacija cena kuća i stanova postigla je vrhunac od 13,5 procenata u junu, najviše u poslednjih 15 godina, neposredno pre ukidanja poreskih olakšica na kupovinu nekretnina, prenosi Guardian.

Banka Engleske prva je velika centralna banka koja je povećala kamatne stope od kada je počela pandemija. Kamatna stopa povećana je u decembru sa 0,1 na 0,25 odsto, a u februaru se očekuje novo povećanje na 0,5 odsto. Građani očekuju od vlade da učini više za pomoć domaćinstvima.

Foto: Tanjug/AP

Glavna opoziciona Laburistička partija predložila je uvođenje vanrednog poreza na kompanije koje crpe naftu i gas iz Severnog mora, što bi trebalo da pomogne da se nadoknade troškovi rastućih cena gasa.

Istovremeno, britanski luksuzni brend Burberry objavio je podatke o značajnom rastu prodaje, kao i da će njegov godišnji profit porasti za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kompanija beleži izuzetno snažan rast prodaje luksuzne odeće i torbi u Aziji i SAD podstiče njen oporavak od pandemije.


Inflacija je trebalo da bude prolazna, a u isto vreme prošle godine mera godišnjeg povećanja troškova života bila je manja od jedan odsto, dok je sada 5,4 procenta, najviše za 30 godina. Uticaj uskih grla u lancu snabdevanja i dalje traje i pritiska cene u maloprodaju, a vrhunac inflacije očekuje se na proleće.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...