prosečna vrednost nekretnine u Podgorici 1.650 evra kvadrat

Zakup stanova u Crnoj Gori porastao i do 50 odsto

NekretnineNovacRegionVesti

26.4.2022 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Zakup stanova u Crnoj Gori porastao i do 50 odsto Zakup stanova u Crnoj Gori porastao i do 50 odsto
Cene iznajmljivanja nekretnina u Crnoj Gori porasle su i do 50 odsto usled veće potražnje od početka rata u Ukrajini, dok zbog poskupljenja građevinskog... Zakup stanova u Crnoj Gori porastao i do 50 odsto

Cene iznajmljivanja nekretnina u Crnoj Gori porasle su i do 50 odsto usled veće potražnje od početka rata u Ukrajini, dok zbog poskupljenja građevinskog materijala raste i prodajna cena nekretnina.

Slađana Matović iz agencije Porto Capital rekla je za agenciju Beta da su zbog pandemije cene nekretnina prošle godine porasle za 20 odsto po metru kvadratnom, jer su pojedini građevinski materijali poskupeli i do 100 odsto.

„Cene nekretnina su nastavile da rastu i ove godine, tako da je trenutno prosečna cena stanova u Podgorici oko 1.650 evra dok je u isto vreme prošle godine bila 1.250 eura. Na primorju je minimalna cena kvadrata 2.000 evra pa do 7.000 evra u luksuznom naselju Porto Montenegro“, rekla je ona.

Matović je dodala da je svaki dan sve više interesovanje i za kupovinu izgrađenih nekretnina kao i urbanističkih građevinskih parcela.

Iz Privredne komore je saopšteno da je značajan skok cena svih građevinskih materijala, na šta su uticali poremećaji na tržištu, uslovio rast cene stanova kao i da nema mnogo stanova u ponudi na najatraktivnijim lokacijama.

Sa druge strane, kako su objasnili, građani koji imaju novac žele da zaštite njegovu vrednost od evidentne inflacije kupovinom nekretnina, tako da je veća potražnja za stanovima u proteklih par meseci.

U pojedinim agencijama, međutim, kažu da Ukrajinci rentiraju, ali ne kupuju nekretnine jer ne mogu da plate preko računa. To je podiglo značajno cenu zakupa stanova u Crnoj Gori, i do 50 odsto.

Prema zvaničnim podacima, trenutno je u Crnoj Gori oko 6.700 izbeglih iz Ukrajine, od kojih je pet podnelo zahtev za međunarodnu zaštitu, a 1.432 zahtev za privremenu zaštitu. Tom merom im je vlada odobrila boravak do godinu dana u Crnoj Gori, uz pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i rad.

 • Bella

  26.4.2022 #1 Author

  Nije to za ruse skupo tamam negde da uloze novac.

  Odgovori

 • Emilija

  26.4.2022 #2 Author

  I kod nas je cena kvadrata drasticno poskupela

  Odgovori

 • TATJANA

  26.4.2022 #3 Author

  Normalan sled dogadjaja

  Odgovori

 • Milovan94

  26.4.2022 #4 Author

  Kao i svuda tako i u Crnoj Gori, ništa novo.

  Odgovori

 • MARA

  26.4.2022 #5 Author

  Ni kod nas nije ništa bolje..

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.4.2022 #6 Author

  Prati se trend u svim zemljama…

  Odgovori

 • LUKA

  26.4.2022 #7 Author

  I kod nas nista bolja situacija

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...