Maksimalni udeo kredita u odnosu na vrednost nekretnine smanjen na 80 odsto

Centralna banka Islanda planira donošenje novih mera za suzbijanje rasta cena kuća

BankeNekretnineNovacVesti

5.5.2022 20:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Centralna banka Islanda planira donošenje novih mera za suzbijanje rasta cena kuća Centralna banka Islanda planira donošenje novih mera za suzbijanje rasta cena kuća
Centralna banka Islanda mogla bi sledećeg meseca doneti nove mere za suzbijanje ubrzanog rasta cena kuća, navodi guverner Asger Jonson (Asgeir Jonsson). Odbor za... Centralna banka Islanda planira donošenje novih mera za suzbijanje rasta cena kuća

Centralna banka Islanda mogla bi sledećeg meseca doneti nove mere za suzbijanje ubrzanog rasta cena kuća, navodi guverner Asger Jonson (Asgeir Jonsson).

Odbor za finansijsku stabilnost centralne banke razmotriće efekte mera koje su uvedene prošle godine, uzimajući u obzir da je malo dokaza koji upućuju na usporavanje, rekao je Jonson neposredno nakon odluke centralne banke da kamatne stope podigne na najviše nivoe još od 2008. godine.

Islandska centralna banka je bila među prvim bankama u centralnoj Evropi koje su pooštrile monetarnu politiku od početka pandemije. Međutim, i dalje se bori sa sve većim rastom cena kuća, podstaknutim inflacijom, kao i poskupljenjem nekretnina generalno. U potrazi za novim rešenjima, banka je smanjila maksimalni udeo kredita u odnosu na vrednost kuće sa 85 na 80 odsto, piše Bloomberg.

Jonson je izjavio da banka nikada ranije nije primenjivala ove mere vezane za pozajmice i dodao da se nada da će osetiti njihove efekte, iako još uvek nema podataka u vezi sa tim.

U aprilu je inflacija dostigla 7,2 odsto, što je značajno iznad ciljanih 2,5 odsto. Zadatak zakonodavaca se dalje zakomplikovao rastom cena dobara i sukobom u Ukrajini.

Vrednost kuća u okolini Rejkjavika prošlog meseca je porasla za 19,1 odsto međugodišnje. Između 2010. i 2021. godine vrednost kuća se u većem delu Evrope povećala za 150 odsto, navodi Eurostat.

Jonson je napomenuo da su problemi vezani za cene kuća povezani sa slabljenjem snabdevanja u trenutku kada dolazi do ubrzanog rasta populacije, sugerišući da bi teškoće mogle biti privremene.

  • EVA57

    5.5.2022 #1 Author

    Ta kontrola cena nekretnina će mnogo teško ići, ali neko je ipak pokušao i za to sve čestitke!

    Odgovori

  • TINA

    6.5.2022 #2 Author

    Ima razloga za takve mere

    Odgovori

  • DJORDJE1

    6.5.2022 #3 Author

    Kada bi ovo bio slučaj svuda, a ne samo na Islandu.

    Odgovori

  • SNEZANA

    6.5.2022 #4 Author

    Pametno,to bi I kod nas trebalo uvesti.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    6.5.2022 #5 Author

    ovo su potezi države koja vodi računa o standardu građana, svi znamo kakav je standard u skandinavskim zemljama. naša država bi mogla malo da se ugleda na ovakve odluke i zaštiti svoje građane

    Odgovori

  • DEKSI

    7.5.2022 #6 Author

    Korisne informacije, valjda ce tako i kod nas.

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #7 Author

    Blago njima, kod nas raste iz dana u dan za po 100 eura

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...