Ocenjuju da je potrebno više transparentnosti i odgovornosti u radu

CEP: Hitno unaprediti rad Komisije za zaštitu konkurencije

SrbijaVesti

9.10.2024 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CEP: Hitno unaprediti rad Komisije za zaštitu konkurencije CEP: Hitno unaprediti rad Komisije za zaštitu konkurencije
Centar za evropske politike (CEP), kao koordinator Radne grupe za Poglavlje 8 – Zaštita konkurencije Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), ukazao je danas... CEP: Hitno unaprediti rad Komisije za zaštitu konkurencije

Centar za evropske politike (CEP), kao koordinator Radne grupe za Poglavlje 8 – Zaštita konkurencije Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), ukazao je danas da je hitno potrebno unapređenje rada Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji.

U CEP-u smatraju da, iako su ekonomski rast i povećanje investicionog rejtinga značajni indikatori napretka, bez efikasne primene pravila o zaštiti konkurencije dugoročna ekonomska stabilnost i održivost tržišta ostaju neizvesni, prenela je agencija Beta.

Stanje konkurencije, kao i primena pr avila koja je regulišu, po njihovoj oceni je od suštinskog značaja ne samo za zdravlje domaćeg tržišta već i za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Efikasna zaštita konkurencije doprinosi fer tržišnim uslovima, sprečava monopolističke prakse i podstiče inovacije, čime direktno utiče na privredni rast i interes potrošača. Stoga, svaki pad u kvalitetu rada institucija zaduženih za sprovođenje ovih pravila, kao što je Komisija za zaštitu konkurencije, predstavlja ozbiljan rizik za tržišnu dinamiku Srbije“, navodi se u saopštenju CEP-a.

Procena te organizacije je da je primetan pad u kvalitetu i obimu rada Komisije za zaštitu konkurencije kao i da njena praksa u proteklom periodu pokazuje zabrinjavajuće trendove.

„Prema dostupnim podacima, Komisija je u toku ove godine donela samo jednu odluku o povredi konkurencije, dok poslednja odluka o zloupotrebi dominantnog položaja datira još iz 2021. godine. Ovaj ozbiljan pad u aktivnosti i manjak tzv. slučajeva-orijentira (landmark cases), koji bi kroz konkretne primere trebalo da pruže smernice za primenu pravila zaštite konkurencije u stvarnim tržišnim okolnostima, ukazuje na duboku letargiju u radu Komisije“, upozorili su iz CEP-a.

Izražena je i zabrinutost zbog gotovo potpunog izostanka Komisije iz javnog dijaloga o ključnim politikama i zakonodavnim inicijativama koje utiču na stanje konkurencije na tržištu Srbije.

„Nedostatak prisustva u ovim diskusijama značajno smanjuje ulogu Komisije kao korektivnog faktora i nadzornika tržišta, a otvara prostor za donošenje politika koje potencijalno ograničavaju konkurenciju ili favorizuju određene učesnike na tržištu“, ističe se u saopštenju i dodaje da je jedan ključnih problema i nedostatak transparentnosti u radu Komisije.

Kako je ukazano, konkurs za izbor novog predsednika i članova Saveta Komisije za zaštitu konkurencije nije objavljen na internet stranici Komisije, što predstavlja ozbiljan problem u pogledu transparentnosti i odgovornosti prema javnosti.

„Informacije koje su dostupne uglavnom se odnose na seminare i međunarodne aktivnosti, dok su odluke i aktivnosti od suštinskog značaja za stanje konkurencije na domaćem tržištu retko dostupne ili objašnjene javnosti“, naveo je CEP a prenela Beta.

Predloženo je da nadležne institucije, uključujući Vladu Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, preduzmu konkretne korake u jačanju transparentnosti i odgovornosti Komisije za zaštitu konkurencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.