Domaća institucija će pet godina pratiti poslovanje i ponašanje Atlantic grupe

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila Atlantic i Strauss, ali i uslovno odobrila njihovo spajanje

RegionSrbija

29.2.2024 16:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila Atlantic i Strauss, ali i uslovno odobrila njihovo spajanje Komisija za zaštitu konkurencije kaznila Atlantic i Strauss, ali i uslovno odobrila njihovo spajanje
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je danas da je kaznila zbog povrede konkurencije Atlantic grupu i Strauss Adriatic sa oko dva miliona evra.... Komisija za zaštitu konkurencije kaznila Atlantic i Strauss, ali i uslovno odobrila njihovo spajanje

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je danas da je kaznila zbog povrede konkurencije Atlantic grupu i Strauss Adriatic sa oko dva miliona evra.

„U ispitnom postupku po službenoj dužnosti protiv Atlantic grupe – Zagreb, Atlantic Brands – Beograd, Atlantic Grand – Beograd i Strauss Adriatic – Šimanovci, pokrenutom u septembru 2021. godine Komisija je utvrdila da su se ta privredna društva dogovorila i usaglašavala poslovnu strategiju direktnom ili indirektnom razmenom informacija u vezi sa cenovnom politikom i budućim veleprodajnim cenama mlevene kafe u Srbiji“, navela je Komisija a prenela agencija Beta.

Te firme su, kako je utvrđeno zaključile restriktivni sporazum i povredile Zakon o zaštiti konkurencije.

Komisija je navela da je u toku ispitnog postupka konstatovano da su te firme krajem 2021. godine promenile obrasce ponašanja i da nakon toga postoji veća sličnost u „ponašanju“ cena na berzi i cena kafe u Srbiji.

Na osnovu utvrđenog Komisija je izrekla mere zaštite konkurencije za oba učesnika na tržištu u ukupnom iznosu od 237.907.176 dinara.

Komisija za zaštitu konkurencije okončala je i postupke odobravanja prijavljene koncentracije (spajanja) Atlantic grupe i Strauss Adriatic-a i to uslovno odobrila, prema zahtevu, pokrenutom 10. novembra 2023. godine.

Ta koncentracija se može realizovati ako Atlantic Grand Beograd otuđi fabriku u kojoj se obavlja prerada kafe, uključujući nepokretnost na kojoj se nalazi ova fabrika, opremu i mašine. Uslov je i da ne obnavlja ugovore o proizvodnji kafe pod privatnim robnim markama za druge učesnike na tržištu i da u roku od pet godina ne zaključuje nove ugovore.

Među uslovima su i da ta kompanija u narednih pet godina dostavlja Komisiji opšte uslove prodaje i da je izveštava o ukupnoj količini i ceni uvezene sirove kafe, proizvodnim kapacitetima i stepenu iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta društva Atlantic Grand i društva Strauss Adriatic u Srbiji, godišnjoj količini proizvodnje tradicionalne (domaće) pržene kafe u proizvodnim kapacitetima ovih društava, ukupnoj količini i veleprodajnoj ceni prodate tradicionalne pržene kafe u Srbiji, kao i podatke o izvozu.

Komisija je navela da će u roku od pet godina koji je određen kao period za te mere ponašanja, pratiti poslovanje i ponašanje Atlantic grupe, kao i da može pokrenuti postupak zbog nove povrede konkurencije u kom slučaju bi Atlantic grupa bila povratnik.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...