Oštro upozorenje šefa kineske diplomatije Americi

Ćin: Ako SAD ne ukoče, biće sukoba

SvetVesti

7.3.2023 17:41 Autor: Vladimir Jokanović 5

Ćin: Ako SAD ne ukoče, biće sukoba Ćin: Ako SAD ne ukoče, biće sukoba
Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang okrivio je SAD za rastuće tenzije između Vašingtona i Pekinga dodajući da će, ukoliko SAD ne promene svoj... Ćin: Ako SAD ne ukoče, biće sukoba

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang okrivio je SAD za rastuće tenzije između Vašingtona i Pekinga dodajući da će, ukoliko SAD ne promene svoj put, doći do „sukoba i konfrontacije“.

SAD su se angažovale u suzbijanju i obuzdavanju Kine, ali ne u fer konkurenciji zasnovanoj na pravilima, rekao je šef kineske diplomatije novinarima u Pekingu, gde se održava godišnje zasedanje parlamenta, prenosi Reuters. On je ocenio da su percepcija i pogledi SAD na Kinu „ozbiljno iskrivljeni“.

Ćin je istakao da bi SAD trebalo da igraju po pravilima o kojima govore, da je „prvo pogrešno zakopčano dugme na košulji“, proglašavanje Kine za svog primarnog rivala i najznačajniji geopolitički izazov. On je to uporedio sa sportskim takmičenjem u kojem jedan od rivala sapliće ovog drugog, umesto da se fokusira na sebe.

Prema rečima kineskog ministra, Vašington tvrdi da uspostavlja zaštitne ograde prema Kini i da ne traži sukob, ali to u praksi znači da Kina ne treba da odgovara rečima i delima kada je klevetaju i napadaju. „To je jednostavno nemoguće. Ako SAD ne pritisnu kočnicu i nastave pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može sprečiti iskakanje iz šina, koje će prerasti u sukob i konfrontaciju, i ko će snositi katastrofalne posledice?“, naveo je Ćin.

Prethodno je predsednik Kine Si Đinping izjavio u obraćanju delegatima godišnjeg kongresa da „zapadne zemlje, predvođene SAD sprovode svestrano obuzdavanje, opkoljavanje i suzbijanje“ Kine.

Šef kineske diplomatije koji je na dužnost stupio pre nepuna tri meseca, bio je pre toga ambasador u Vašingtonu od 2021. godine. On je istakao da bi SAD ako imaju ambiciju da ponovo postanu velike, trebalo da imaju otvoren um i za razvoj drugih zemalja. „Suzbijanje i potiskivanje neće učiniti Ameriku velikom. To neće zaustaviti podmlađivanje Kine“, ocenio je Ćin.

Tagovi
KINA SAD VESTI
  • GOCA BG

    7.3.2023 #1 Author

    Amerika ozbiljno provocira Kinu sto im je i cilj da je izazovu…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.3.2023 #3 Author

    Nece se Kina tako tek uvlaciti u sukobe, njoj to nije u interesu

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    8.3.2023 #4 Author

    Dopada mi se ova metafora da je kod Amerike prvo dugme pogrešno zakopano, to bi i Rusija mogla da kaze a i svaka zemlja koja jd imala sa njom dramatično loša iskustva pa i Srbija.

    Odgovori

  • BOJANA

    8.3.2023 #5 Author

    Pametni su i opasni kinezi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...