Investiciona banka druga na listi SPAC osiguravača

Citigroup istražuje pravne rizike ulaganja u akvizicije posebne namene

BankeBerzaNovacVesti

5.4.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Citigroup istražuje pravne rizike ulaganja u akvizicije posebne namene Citigroup istražuje pravne rizike ulaganja u akvizicije posebne namene
Investiciona banka Citigroup jedan je od osiguravača koji su uticali da se pauzira izlazak na berzu za kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država koje su... Citigroup istražuje pravne rizike ulaganja u akvizicije posebne namene

Investiciona banka Citigroup jedan je od osiguravača koji su uticali da se pauzira izlazak na berzu za kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država koje su se za listiranje kvalifikovale kroz akvizicije specijalne namene (SPAC) dok se ne razjasne potencijalni pravni rizici na koje ukazuju nedavno predložena pravila, navode osobe upoznate sa ovom temom.

Banka sa sedištem u Njujorku čeka povratne informacije pravnih savetnika, između ostalog vezane i za odgovornost osiguravača, navode anonimni izvori koji napominju da navedena odluka nije javna. Kako navode, u banci ne planiraju da izađu iz ovog posla.

Prošle nedelje američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) predstavila je plan kojim će se povećati nadzor kada su u pitanju akvizicije posebne namene, nakon što su američki zakonodavci i investicioni advokati naveli da ovakvo listiranje zaobilazi pravila koja važe za tradicionalni izlazak na berzu, te da se maloprodajni akcionari tako izlažu riziku, piše Bloomberg.

Predlog zakona koji je donela Komisija za hartije od vrednosti i berze od kompanija nastalih kroz SPAC zahteva više informacija o potencijalnim sukobima interesa i čini jednostavnijim proces tužbe za investitore u slučaju lažnih projekcija.

Banka Citigroup jedna je od najuspešnijih SPAC osiguravača, a za dve godine je od 146 listiranja uspela da prikupi 31,6 milijardi dolara.

Proces listiranja je ove godine usporen nakon što su akvizicije posebne namene izgubile interesovanje investitora, delimično zbog niskih prinosa po završetku transakcije. Ipak, Citigroup se našla druga na listi osiguravača, iza finansijske firme Cantor Fitzgerald, nakon što je od pet ugovora prikupila 1,12 milijardi dolara, uključujući i 750 miliona dolara za korporaciju Screaming Eagle Acquisition Harija Solana (Harry Sloan).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...