Pojačane vojne pretnje, ali i diplomatska aktivnost

Civili i dalje čekaju u opkoljenim gradovima

SvetVesti

6.3.2022 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 14

Civili i dalje čekaju u opkoljenim gradovima Civili i dalje čekaju u opkoljenim gradovima
Evakuacija civila iz ukrajinskog grada Marijupolj, koji su opkolile ruske snage, ne ide po dogovoru koji su dve strane postigle u petak. Prema izveštaju... Civili i dalje čekaju u opkoljenim gradovima

Evakuacija civila iz ukrajinskog grada Marijupolj, koji su opkolile ruske snage, ne ide po dogovoru koji su dve strane postigle u petak.

Prema izveštaju organizacije „Lekari bez granica“ humanitarna situacija u gradu je „katastrofalna“, a od presudnog značaja je otvaranje planiranog koridora za evakuaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije ističe da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine, kao i da ukrajinski nacionalisti drže civile kao taoce u opkoljenim gradovima. Moskva tvrdi da vojska onesposobljava samo vojnu infrastrukturu u Ukrajini „visokopreciznim sredstvima“, prenosi Sputnik.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je „nekoliko napada“ na zdravstvene ustanove u Ukrajini, uzrokujući više smrtnih slučajeva i ranjavanja, dok civili pokušavaju da napuste opkoljene gradove, prenosi Financial Times.

U isto vreme vode se razgovori Vašingtona sa Varšavom o načinu kako da se Ukrajini dopreme borbeni avioni poljske vojske. Bela kuća je saopštila da pregovara sa Poljskom i konsultuje druge saveznike NATO, ali da postoji više praktičnih izazova, između ostalih i kako bi mogli da prebace avione iz Poljske u Ukrajinu. Plan je da Ukrajina dobije od Poljske avione ruske proizvodnje, a da im SAD zauzvrat daju svoje F-16.

Foto: Beta/AP

Uporedo sa stalnim zahtevima Kijeva da se NATO uključi u sukob slanjem dodatnog oružja i uvođenjem zabranjene zone letova nad Ukrajinom, što bi prema upozorenjima Moskve praktično značilo rat sa NATO, ukrajinska vlada navodno je pristala da pristupi novoj, trećoj rundi pregovora sa Rusijom. O tome za sada nema detalja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je u subotu da će kineska diplomatija pomoći da se okonča rat između Rusije i Ukrajine. Kuleba je izjavio da je „Kina zainteresovana da zaustavi ovaj rat“, kao i da je potvrdu za to dobio od šefa kineske diplomatije Vang Jia.

Izraelski premijer Naftali Benet (Naftali Bennet) sastao se nenajavljeno u subotu u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, potvrdio je Kremlj. Oni su razgovarali o situaciju u Ukrajini, ali nije bilo više informacija o tome. Izrael nije uveo sankcije Rusiji i nije se odazvao pozivima Ukrajine da joj dostavi pomoć u oružju.

Izraelski premijer potom je obavio telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, nakon čega je ukrajinski lider naveo da će „nastaviti dijalog“. Benet je zatim otputovao u Berlin gde se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz). Prema saopštenju Berlina dvojica lidera su se dogovorili da će ostati u bliskom kontaktu i da će raditi na tome da se rat što pre okonča, prenosi Deutsche Welle.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane vojska je izvela napad i onesposobila ukrajinski vojni aerodrom Starokostiantnjiv visokopreciznim oružjem dugog dometa. „Ruske oružane snage nastavljaju sa napadima na vojnu infrastrukturu Ukrajine“, saopštilo je ministarstvo.

Putin je upozorio Ukrajinu da je njena državnost ugrožena. „Ako nastave da rade ono što rade… oni dovode u pitanje budućnost ukrajinske državnosti. A ako se to dogodi, to će biti u potpunosti na njihovoj savesti“, izjavio je Putin.

  • VILENJAK

    6.3.2022 #1 Author

    Nato sve zakuvao, sada se drži po strani naravno. Nadam se da će i Ukrajini posle svega ovoga biti jasne neke stvari.

    Odgovori

  • SNEZANA

    6.3.2022 #2 Author

    Teska situacija zaista.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    6.3.2022 #3 Author

    Ima dosta organizovanog iseljavanja izbeglica.

    Odgovori

  • Milovan94

    6.3.2022 #4 Author

    Jadan običan narod, njemu je najteže.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.3.2022 #5 Author

    Sta narod sve prezivljava,koliko mrtvih sve zbog politike i mesanja…

    Odgovori

  • IVAN

    6.3.2022 #6 Author

    Ukrajnske vlasti teraju svoju pricu ne mare za civile da bih ispunili svoje ciljeve a narod gine.

    Odgovori

  • MARE

    6.3.2022 #7 Author

    Sta je uzrok postaje manje vazno ,sravnili su ih sa zemljom ,svi ti ljudi su imali neki plan za zivot ,a to sigurno nije bio ovaj pakao

    Odgovori

  • BRANA19

    7.3.2022 #8 Author

    Katastrofa , jadan taj narod…

    Odgovori

  • STRELAC

    7.3.2022 #9 Author

    Kakav oksimoron,dopremaju im avione ruske proizvodnje!

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    7.3.2022 #10 Author

    Tuga. Niko nije ovo zaslužio.

    Odgovori

  • JOVANA

    7.3.2022 #11 Author

    Jadan narod, Nato zakuvao pa nestao…

    Odgovori

  • Dragana

    7.3.2022 #12 Author

    Bar mi znamo kako izgleda takva situacija nazalost.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.3.2022 #13 Author

    Amerika je godinama podržavala naciste i snabdevala ih ozuzjem a znamo šta radi od 45.pa nadalje, Za 300 godina svog postojanja samo 12 godina nisu vodili ratove. Jer treba reći još nešto?

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #14 Author

    Šta su kome krivi civili?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...