Inflacija uticala na profit multinacionalne kompanije

Coca-Cola izgubila 195 miliona dolara nakon odluke da se povuče s ruskog tržišta

NovacPoslovanjeSvetVesti

22.8.2022 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Coca-Cola izgubila 195 miliona dolara nakon odluke da se povuče s ruskog tržišta Coca-Cola izgubila 195 miliona dolara nakon odluke da se povuče s ruskog tržišta
Iz multinacionalne kompanije Coca-Cola saopšteno je da je zbog situacije na ruskom tržištu i odluke da se povuče sa njega zabeležila finansijski udar u... Coca-Cola izgubila 195 miliona dolara nakon odluke da se povuče s ruskog tržišta

Iz multinacionalne kompanije Coca-Cola saopšteno je da je zbog situacije na ruskom tržištu i odluke da se povuče sa njega zabeležila finansijski udar u iznosu od 195 miliona dolara.

Kako piše Reuters, kompanija Coca-Cola, tačnije njen ogranak Hellenic Bottling Company (HBC), očekuje da će operativni profit kompanije za ovu godinu iznositi između 740 i 820 miliona evra, što je manje u odnosu na 2021. godinu, kada je prijavljen profit u iznosu od 831 milion evra.

„Profit je narušen zbog manjeg prisustva u Rusiji i problema s inflacijom“, naveli su iz kompanije, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Klix.ba.

Iz kompanije za proizvodnju bezalkoholnih pića, koja je Rusiju nekada smatrala jednom od svojih najvećih tržišta, ranije je saopšteno da se u drugoj polovini ove godine očekuju finansijski troškovi u iznosu od 82 miliona evra, naglašavajući da je kompanija potrošila sve svoje zalihe i da više neće proizvoditi niti prodavati proizvode u Rusiji.

HBC predstavlja jednu od mnogih punionica kompanije Coca-Cola širom sveta i drži brojne lokalne franšize za flaširanje i prodaju pića.

Osim situacije na ruskom tržištu, kompanija, koja se takođe nalazi na Londonskoj berzi, prijavila je pad neto dobiti u iznosu od 153 miliona evra za šest meseci zaključno s 1. julom, a kao glavni razlog za takvu ekonomsku situaciju navedena je inflacija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...