kineska kompanija platila kamate na dospeli dug

Country Garden izbegao bankrot

NekretnineNovacSvetVesti

5.9.2023 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Country Garden izbegao bankrot Country Garden izbegao bankrot
Kineski građevinski div Country Garden Holdings platio je kupone na korporativne obveznice od dva dolara, izbegavši prvo neispunjavanje obaveza za vreme grejs perioda, što... Country Garden izbegao bankrot

Kineski građevinski div Country Garden Holdings platio je kupone na korporativne obveznice od dva dolara, izbegavši prvo neispunjavanje obaveza za vreme grejs perioda, što je dovelo do kratkog predaha usred krize likvidnosti koja potresa finansijsko tržište u zemlji.

Country Garden spada među najzaduženije firme u sektoru nekretnina na svetu i morala je da plati kombinovanih 22,5 miliona dolara kamate na dve obveznice u grejs periodu koji se završava do 6. septembra, nakon što je propustila početni rok dospeća 7. avgusta.

Ove isplate “kupuju vreme” kompaniji dok pokušava da restrukturira svoje obaveze u ukupnoj vrednosti od 1,36 biliona juana (187 milijardi dolara). Ipak, obveznice Country Gardena i dalje su veoma rizične, piše Bloomberg, što sugeriše da investitori očekuju eventualno restrukturiranje ili likvidaciju firme, a ne državno spasavanje.

Iako je kinesko tržište nekretnina pokazalo početne znake oporavka nakon vladinih napora da novogradnju za prve kupce učini pristupačnijom, uključujući ublažavanje hipotekarnih pravila u nekim od najvećih gradova, naglo poboljšanje malo je verovatno jer kreatori monetarne politike u zemlji nerado gledaju na stimulativne pakete velikih obima, u trenutku kada je nacionalna privreda pritisnuta i sa druge strane, kroz geopolitičke tenzije i usporavanje proizvodnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...