Glavni razlog ispuštanje radioaktivne vode iz Fukušime

Japanski BDP mogao bi da padne zbog sukoba s Kinom

SvetVesti

4.9.2023 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Japanski BDP mogao bi da padne zbog sukoba s Kinom Japanski BDP mogao bi da padne zbog sukoba s Kinom
Spor s Kinom zbog odluke o ispuštanju u more kontaminirane vode iz nuklearne elektrane u Fukušimi mogao bi da smanji japanski realni bruto domaći... Japanski BDP mogao bi da padne zbog sukoba s Kinom

Spor s Kinom zbog odluke o ispuštanju u more kontaminirane vode iz nuklearne elektrane u Fukušimi mogao bi da smanji japanski realni bruto domaći proizvod (BDP) 0,2 odsto, procenio je istraživački institut Daiwa.

Japan je pre sedmicu počeo ispuštati vodu iz Fukušime u Tihi okean, uprkos kineskim protestima, i Peking je odgovorio zabranom uvoza japanskih morskih proizvoda, piše Mina pozivajući se Hinu. Kina je najveći trgovinski partner Japana.

Realni japanski BDP mogao bi se smanjiti za oko 1,2 biliona jena (8,2 milijarde dolara) ili 0,2 odsto, ako se dolasci kineskih turista ne oporave, što bi se nadovezalo na negativne posledice kineske i hongkonške zabrane uvoza morskih proizvoda, izračunao je japanski institut.

„Ako spor eskalira i dovede do pada japanskog robnog izvoza u Kinu za 20 odsto, japanski BDP bi se mogao smanjiti približno 6,1 biliona jenaa ili 1,1 odsto“, dodao je institut.

Prošle godine je više od 700 japanskih firmi u Kinu izvezlo morske plodove u vrednosti oko 600 miliona dolara, što je čini najvećim japanskim izvoznim tržištem. Sledi Hong Kong koji je, nakon ispuštanja vode iz Fukušime, zabranio uvoz morskih plodova iz deset japanskih regija.

Nakon poseta najvećoj ribljoj tržnici u Tokiju, japanski premijer Fumio Kishida rekao je da će pripremiti mere pomoći ribarskom sektoru kojem je kineska zabrana zadala težak udarac.

Vlada će za finansiranje mera upotrebiti dodatnih nekoliko desetina milijardi jena odnosno stotine miliona dolara iz budžetskih rezervi za tekuću fiskalnu godinu, izvestio je poslovni dnevnik Nikkei.

Tokio je osnovao i dva fonda vredna 80 milijardi jena odnosno 548 miliona dolara kako bi podržao razvoj novih prodajnih kanala i čuvanje zamrznutih viškova ribe do oporavka potražnje.

  • ELLA

    5.9.2023 #1 Author

    Velike sile samo svoj interes gledaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...