spoljna potražnja koči rast

Industrijska proizvodnja u Japanu oslabila više nego što se očekivalo

BiznisSvet

31.8.2023 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Industrijska proizvodnja u Japanu oslabila više nego što se očekivalo Industrijska proizvodnja u Japanu oslabila više nego što se očekivalo
Japanska industrijska proizvodnja pala je više nego što se očekivalo u julu, jer je usporavanje ekonomske aktivnosti na pojedinim prekomorskim tržištima opterećivalo potražnju, dok... Industrijska proizvodnja u Japanu oslabila više nego što se očekivalo

Japanska industrijska proizvodnja pala je više nego što se očekivalo u julu, jer je usporavanje ekonomske aktivnosti na pojedinim prekomorskim tržištima opterećivalo potražnju, dok je maloprodaja nadmašila procene.

Fabrička proizvodnja opala je za dva procenta u odnosu na jun, saopštilo je Ministarstvo industrije u četvrtak. Ekonomisti su prognozirali pad od 1,4 odsto, prenosi Bloomberg.

Slabo očitavanje signalizira da bi spoljna potražnja koja je pokretala rast Japana u drugom kvartalu mogla opadati.

U julu je japanski izvoz opao prvi put za više od dve godine, pošto je oštar pad isporuka opreme i delova za proizvodnju čipova nadmašio rast potražnje za automobilima. Izvoz u Kinu, najvećeg trgovinskog partnera Japana, opao je za 13,4 odsto, što je najveći pad od januara.

Očekuje se da će proizvodnja napredovati u naredna dva meseca, pri čemu ministarstvo procenjuje mesečne dobitke od 2,6 odsto i 2,4 odsto u avgustu i septembru, respektivno.

Drugi izveštaj je pokazao da je maloprodaja u julu porasla za 2,1 odsto u odnosu na jun, nadmašivši prognozu analitičara od 0,8 odsto. Prodaja je porasla za 6,8 odsto u odnosu na godinu ranije, takođe premašivši procene.

Ekonomiji je potrebna snažna eksterna tražnja kako bi podstakla oporavak nakon pandemije, pošto je domaća potrošnja i dalje nejednaka, a inflacija nadmašuje rast plata.

Japan oseća uticaj kineskog ekonomskog usporavanja i tamošnjeg rizika od deflacije, u kombinaciji sa tekućim zaoštravanjem monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...