Slab jen podstakao izvoz

BDP Japana porastao za šest odsto u drugom kvartalu

NovacSvet

15.8.2023 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BDP Japana porastao za šest odsto u drugom kvartalu BDP Japana porastao za šest odsto u drugom kvartalu
Ponovni rast izvoza automobila doneo je japanskoj ekonomiji veći rast od očekivanog u drugom kvartalu tekuće godine, što je delimično umirilo neposrednju zabrinutost da... BDP Japana porastao za šest odsto u drugom kvartalu

Ponovni rast izvoza automobila doneo je japanskoj ekonomiji veći rast od očekivanog u drugom kvartalu tekuće godine, što je delimično umirilo neposrednju zabrinutost da je zemlja osetljiva na globalnu recesiju.

BDP Japana porastao je po godišnjoj stopi od šest procenata tokom perioda od aprila do juna, što je značajno više od procene ekonomista od 2,9 procenata, prenosi Financial Times. Analitičari ocenjuju da je slab jen bio povoljna okolnost za domaće izvoznike, iako je pogodio domaću potrošnju doprinoseći višim cenama uvoza.

Rast japanskog BDP-a na kvartalnom nivou bio je 1,5 odsto, što je opet bilo puno više od prosečne procene ekonomista od 0,8 odsto. Izvoz je povećan za 3,2 odsto u drugom kvartalu, a prodaja automobila u inostranstvu bila je potpomognuta slabljenjem uticaja poremećaja u lancu snabdevanja.

Ulazni turizam, čiji je doprinos BDP-u Japana uključen u sumu neto izvoza, vratio se na dve trećine nivoa pre pandemije. Očekuje se da će broj stranih dolazaka nastaviti da raste nakon što je Kina prošle nedelje ukinula ograničenja za grupna putovanja u mnoge zemlje, uključujući Japan.

Istovremeno, došlo je do pada uvoza za 4,3 odsto na kvartalnom nivou, što je znak uticaja rastućih cena na potrošače u drugoj najvećoj azijskoj ekonomiji. Posle više decenija stagniranja ili sniženja cena i stabilnog rasta plata, Japanci su se u poslednjih 20 meseci suočili sa značajnim porastom cena hrane, robe i usluga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...